De spanska eleverna och deras lärare kommer från staden Villanueva de la Serena i regionen Extremadura i sydvästra delen av landet. Det är den tjugoförsta gången som Skaraelever får möjlighet att delta i detta utbyte. De spanska eleverna bor hemma hos de svenska eleverna och omvänt.

Huvudansvariga är spansklärarna Kerstin Persson på Olinsgymnasiet och Marie Johansson på Katedralskolan samt de spanska lärarna Ana Rebollo och Concha Jimenez.

De spanska eleverna har ett specialgjort schema och de är dels på Olinsgymnasiet och dels på Katedralskolan så att de får del av det rika utbud av aktiviteter som båda skolorna kan erbjuda.

Annons

De har sett en musikal om känslor som Gymnasiesärskolan och MoP17 har gjort, de har haft lektioner om det svenska samhället och om vikingarnas historia, de får öva dans med dansprogrammet, ha naturkunskap med IB-eleverna och de har fått sjunga och spela med MoP-eleverna. Dessutom har de fått besöka ”Nordic Sound Lab” den musikstudio som Olinsgymnasiet samarbetar med. De har även fått en guidad tur i Domkyrkan och staden med Johan Hjertén, latinlärare på Katedralskolan. På engelsktimmarna har de fått diskutera kulturella skillnader och likheter.

På onsdagen fick de prova på ett gympapass på Friskis-och- Svettis. Just jympa är ju något unikt svenskt. De tyckte att det var fantastiskt kul och de deltog med liv och lust. Skara och de båda skolorna har mycket att erbjuda en besökande grupp.

Helgen har de spanska eleverna tillbringat med sina svenska familjer och då har många av dem fått prova på att åka skidor på längden och på tvären - något mycket exotiskt om man kommer från Extremadura. Snön som föll på måndagen blev till stor glädje.

De spanska eleverna tycker att svenska elever får vistas i oerhört mysiga skolmiljöer och att de är lyckligt lottade som får egna datorer att arbeta med i skolan.

I mars är det de svenska elevernas tur att få åka till Spanien. Då väntar två dagar i Madrid med bl a museibesök och därefter sex dagar i Villanueva de la Serena där de ska bo i spanska familjer och gå i spansk skola.

— Internationella utbyten bidrar till ökade språkkunskaper och ökad internationell förståelse bland ungdomar, något som blir allt viktigare i vår tid. Att ha utbyte mellan två så vitt skilda kulturer som den svenska och den spanska ger ett stort mervärde då man verkligen får perspektiv på sin egen tillvaro. Dessutom får eleverna stärka sina språkkunskaper i såväl spanska som engelska, säger Kerstin Persson.