Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zonta ställer ut skor: Varje par står för en kvinna eller flicka som utsatts för våld

224 par skor. Varje par skor representerar en kvinna eller flicka som utsatts för våld i nära relation. På så sätt försöker kvinnorättsföreningen Zonta väcka debatt kring frågan.

– Statistik är ganska torrt och svårare att ta till sig. Här representerar varje sko en siffra. Det säger mer när man ser hur många det är som utsätts för våld, säger Margareta Lindmark-Holm, president för Zonta.

De 224 skorna som ställdes ut framför McDonalds i centrum visar hur många kvinnor som förra året anmälde att de råkat ut för våld i nära relation i Skövde kommun 2017. Det är Brå, Brottsförebyggande rådet, som tagit fram siffran.

– Men siffran är bara toppen på ett isberg, har Karin Segnestam från Eskiltunas Zontaklubb sagt i ett uttalande till SVT.

Föreningens projekt startade den 25 november, FN:s dag för att eliminera våld mot kvinnor, och det avslutas den 10 december som är dagen för mänskliga rättigheter.

Aktionens färg är orange och det är en global aktion som även illustreras med orange belysning på betydelsefulla byggnader, som FN:s skrapa i New York.

– Påverkan är ett våra viktigaste syften, säger Margareta Lindmark-Holm.

Hon förklarade också att man efter aktionen kommer att skänka de skor som är användbara till exempelvis Röda korset för välgörande ändamål.

– Det är vi själva som samlat in skorna från familj, grannar och bekanta.

Ann Uppström, som också deltog i aktionen i Skövde, berättade att föreningens medlemspengar går i stort till olika projekt i utvecklingsländer och till att stötta tjej- och kvinnojouren i Skövde.

– Konstnärinnan Gerd Allert var medlem. När hon gick bort instiftade vi ett stipendium till hennes minne. Nu delar vi ut 5 000 kronor till en ung kvinna verksam inom ett konstnärligt yrke, säger Ann Uppström.

I år går stipendiet till en ung kvinna som studerar vid balettakademin i Stockholm och är bördig från Tidaholm. Stipendiet ska delas ut den 11 december.