Efter att ha utklassat japanen Yasutaka Uchiyama i öppningsmatchen följde en betydligt tuffare uppgift för Mikael Ymer i den andra omgången.

På andra sidan nätet stod 16-seedade Karen Chatjanov vars främsta bedrift i grand slam-sammanhang är en kvartsfinalplats i Franska mästerskapen förra året.

Ymer fick också en tuff start mot den nästan två meter långe ryssen som relativt enkelt kunde ta hem första set med 6–2.

Den 21-årige svensken visade dock prov på mer stabilitet i det andra, höll sin serve genomgående och utjämnade efter ett set som återigen slutat 6–2, den här gången till Ymers favör.

Utjämnade igen

Men det här var en match med flera ansikten.

När självförtroendet borde varit aningen sargat hos Chatjanov körde han i stället över Ymer i tredje och gick fram till en snabb 5–1-ledning. Ymer brejkade tillbaka, men föll ändå till sist med 4–6.

Då var det dags för en ny scenförändring. Ymer spelade för sin existens i grand slam-turneringen – och gjorde det med framgång. Svensken utjämnade ännu en gång när han tog hem det fjärde setet med 6–3.

Efter en kavalkad av missade servegame från båda spelarna i det femte setet kräves det ett så kallat supertiebreak, där först till tio poäng vinner, för att skilja spelarna åt.

Föll i tiebreak

Väl där gick Ymer fram till ledning med 8–6 och var bara två bollar ifrån sin karriärs största framgång.

Men då svarade Chatjanov med att vinna fyra raka poäng – och därmed matchen.

Maratonmatchen varade i hela fyra timmar och 34 minuter och slutade för Ymer med förlustsiffrorna 2–6, 6–2, 4–6, 6–3. 6–7.

Mikael Ymer lämnar Australian Open med 128 000 australiska dollar i prispengar, motsvarande 836 000 kronor.