Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wichudaporn har gett ut sin första kokbok

Wichudaporn Chaiyasaeng har lyckats genomföra en av sina drömmar Hon kom nyligen ut med sin nya kokbok Super tasty thai. – Det är givetvis asiatiskt mat, men jag har också låtit mig inspireras av Sverige. På det sättet blir det en blandning av svensk och thailändsk matlagning, säger Wichudaporn till tidningen.

Thailändsk mat är mycket populärt och kocken får ständigt frågor om det sedan hon kom tvåa i tv-programmet Sveriges mästerkock.

– Jag har börjat titta på årets säsong och sett att det är många som låter sig inspireras av det asiatiska köket, konstaterar Wichudaporn.

Det är många som gillar thaimat, men som har svårt att få till det. Nu hjälper oss kocken från Grästorp med recept, kryddor och vilka råvaror vi ska använda.

Thailändskt i frysdisken

Hon står också bakom tre Thailändska rätter som Dafgårds producerar för butikerna och har också andra planer på gång.

– Men jag kan inte säga vad det handlar om innan kontrakten är påskrivna, säger hon.

Nu är det dock kokboken som gäller. Den är fylld med klassiska thailändska recept, men också försvenskade varianter.

– Jag har försökt hitta det goda från båda köken. Recepten kommer att representera min matlagning

Kokboken ges ut av Bonniers förlag.

Starta restaurang

Wichudaporn Chaiyasaeng, eller Nan som är hennes smeknamn, berättar att hon alltid gillat att laga mat.

– I Thailand hade jag, som 20-åring, en restaurang tillsammans med min mamma.

En annan av hennes drömmar är att starta en egen servering i Sverige, kanske i Skaraborg, eller någon av de större städerna. Det finns fler potentiella kunder där.

Asiatiska tacos med ryggbiff i sallatsblad

Ingredienser:

90 g glasnudlar, tunna

Dippsås

4 vitlöksklyftor, skalade

2 korianderrötter

3 röd chilifrukt, delade och urkärnade

3 tsk strösocker

4 msk fisksås

1 lime, pressad saft

2 krm salt

Sallad

2 morot, medelstor, skalad

8 salladslökar

30 g rucola

Kött

400 g ryggbiff, i bit

2 msk olivolja

50 g smör

4 vitlöksklyftor, hackade

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Till servering

0.5 huvud isbergssallad, stora blad

8 kvist koriander

Gör så här:

Lägg nudlarna i blöt i kallt vatten i 10 minuter och häll sedan av.

Dippsås: Lägg alla torra ingredienser till såsen i en stor mortel och mortla ordentligt till en pasta. Tillsätt fisksås och limesaften. Häll upp såsen i en skål och ställ åt sidan.

Sallad: Skär moroten i långa strimlor och dela salladslöken i 10 cm långa stavar. Lägg morotsstrimlor, salladslök och rucola i en skål med iskallt vatten, ställ in i kylen.

Kött: Salta och peppra köttet ordentligt runt om. Hetta upp oljan i en stor panna och bryn köttet på hög värme. Tillsätt smöret och ös köttet med det i ett par minuter. Sänk värmen lite och lägg i vitlöken och låt dem puttra med i smöret. Ös hela tiden tills köttet har en innertemperatur på 50 grader. Ta upp köttet och låt det vila i cirka 10 minuter. Skär det sedan i mycket tunna skivor.

Lägg de avrunna nudlarna i pannan med smöret och blanda runt i någon minut. Ta upp och ställ åt sidan.

Fördela lite av morötterna och rucolan i isbergssallatsbladen. Lägg på lite nudlar och några skivor av köttet. Toppa med dippsås, salladslök och koriander.

Varför inte bjuda på kokosglass?

Ingredienser:

2 dl palmsocker, eller strösocker

3 dl vispgrädde

5 dl kokosmjölk

1 vaniljstång

2 äggulor

Topping:

10 bragokex, grovt krossade

30 g smör

Dekoration:

ätbara blommor, kan uteslutas

Gör så här:

Glass: Lägg palmsockret i en stor kastrull och smält det på medelvärme under omrörning. Häll i grädden och kokosmjölken. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i både frön och stång i kastrullen. Låt allt sjuda på svag värme i cirka 5 minuter.

Vispa ihop äggulorna i en separat skål. Sila kokossmeten och häll den över de uppvispade äggulorna. Vispa ihop. Kyl smeten i en ho med iskallt vatten.

Kör sedan glassen i en glassmaskin tills den är krämig. Lägg över glassen i en bunke, ställ in den i frysen och låt glassen frysa till önskad konsistens. (Har du ingen glassmaskin kan du frysa glassmeten i en låg form som du tar ut och rör i varje timme i ca 3–4 timmar tills den har stelnat.)

Topping: Hetta upp smöret i en tjockbottnad kastrull och rör i de krossade kexen. Rör runt i ca 1–2 minuter. Låt svalna på en tallrik.

Servera glassen i skålar och toppa med kexblandningen och gärna några ätbara blommor.