Den första Törebodafestivalen hölls år 2000 och har sedan dess återkommit vart tredje år. Under tre dagar, 5, 6 och 7 juli, kommer kanalmetropolen Töreboda även i år att fyllas av festivalsugna besökare och ett väl tilltaget artistuppbåd. Det senaste tillskottet i listan är 50-talsstjärnan Eva Eastwood.

– Just det här med 50-talsmusik och rockabilly är en genre vi varit dåliga på historiskt sett, därför är det jättekul att vi kunnat knyta henne hit, säger Per "Otto" Ottosson som är festivalgeneral och den som drivit evenemanget ända sedan starten för 18 år sedan.

Bland övriga artister som hittills är klara för året återfinns bland annat Lars Winnerbäck med en stor scenproduktion.

– Winnerbäck är den genom tiderna allra mest önskade artisten till festivalen, och nu har vi lyckats tajma in honom på hans andra spelning under sommarens stora Skandinavienturné.

Klara för Töreboda är också dansbandet Rolandz - med Robert Gustafsson, den dynamiska popduon Samir & Viktor och sist, men störst och inte minst, eurodiscokungen E-Type.

– Men vi kommer att släppa många fler artister under våren. Totalt kommer vi att ha ett tiotal etablerade artister varje kväll till våra tre scener.

Hur kom du på idén att ha en musikfestival i Töreboda?

– Redan 1997 hade jag en tanke om att det vore kul om man kunde få Tomas Ledin och Magnus Uggla till Töreboda, och då föddes idén om en millenniefest år 2000. Uggla och Ledin kunde inte komma det året, men de har varit här vid olika tillfällen senare.

Har ni någon särskild inriktning?

– Att vara så breda som möjligt. Det ska finnas musik för alla åldrar och smaker. På lördagseftermiddagen är det alltid något uppträdande för de lite äldre, och förra festivalens nyhet, ungdomsscenen, var mycket uppskattad.

Kommer Asta Kask att spela?

– Det kan jag inte officiellt bekräfta, men det är alldeles ovanligt väldigt sannolikt, säger Per med ett skratt.

Festivalen brukar enligt Per ha mellan 10 000 och 15 000 besökare varje dag.

– Det mesta vi haft någon gång var när Beach Boys spelade här 2009. Då var det nog 20 000 personer i publiken.

Törebodafestivalen drivs ideellt och ett 30-tal lokala föreningar är med och jobbar.

– Det är tuff konkurrens om festivalbesökarna, men tack vare vårt ideella koncept så har vi klarat det bra hittills. Förra gången fick de deltagande föreningarna dela på 1 250 000 kronor.

Att festivalen bara anordnas var tredje år tror Per är en av nycklarna till festivalens framgångar.

– Både de som jobbar med festivalen och våra besökare blir väldigt engagerade. Alla inblandade tycker det är kul när det väl blir dags.

Hur tror du Törebodafestivalen 2018 blir?

– Det är alltid spännande och en stor utmaning att få till ett sådant här artistfält. Besökarna har stora förväntningar på oss, men jag känner mig trygg med de artister som redan är klara och de vi har på gång. Vi kommer att kunna leverera en minst lika bra festival som vi gjort tidigare, avslutar Per Ottosson.