Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visioner för miljoner

En statsbudget serveras alltid först i små smakbitar. Somligt läcker ut till media från förhandlingarna, somligt presenteras av regeringen på presskonferenser. I morgon läggs helheten på riksdagens bord när finansminister Anders Borg promenerar med budgetpropositionen till debatten i plenisalen.

När statsminister Fredrik Reinfeldt häromveckan kommenterade den stundande budgeten i Ekot sade han att han var tämligen säker på att uppmärksamheten skulle komma att bli "tio till ett" till fördel för de nödvändiga finansieringar som regeringen gör, mot det som regeringen faktiskt gör för det den har finansierat. Med andra ord, statsministern förväntar sig kritik för hårda nypor i prioriteringarna.

En försmak gavs i TV-nyheterna på måndagskvällen. Rapportredaktionen har låtit Statistiska centralbyrån granska inkomstspridningen i Sverige ett år in på mandatperioden. Reportaget handlade om att inkomstklyftorna ökar - de rikaste grupperna i samhället drar ifrån.

Under den förra, socialdemokratiska regeringen var trenden densamma, men den borgerliga satsningen på att avlägsna skadliga skatter och att det ska löna sig att arbeta, liksom fastighetsskattens avskaffande, förstärker effekterna.

Desto viktigare för regeringen att förmå förmedla sammanhanget till de siffror och tabeller i budgeten som kommer att skärskådas för att hitta vinnare och förlorare på den ekonomiska politiken. För det första måste den vara tydlig med att understryka att rikedom inte är något problem utan en förutsättning för omfördelningspolitik och välfärd för alla. Det är fattigdom som måste bekämpas. För det andra måste den göra det ännu tydligare att det största problemet är att så många människor så länge ställts utanför arbetsmarknaden och därmed förlorat möjligheterna att påverka privatekonomin.

På tisdagen gjorde Fredrik Reinfeldt en ansats för att ge ett sådant sammanhang i regeringsförklaringen apropå 2007/08 års riksmötes högtidliga öppnande. "Tar vi nu inte chansen till fler reformer för fler jobb riskerar vi missa en historisk chans att bryta utanförskapet", sade han från riksdagens talarstol. Regeringens värderingar, fortsatte Reinfeldt, handlar om att ge människor makt över den egna vardagen, om bra och skattefinansierad välfärd, om arbetslinjen och att ha målet inställt på full sysselsättning.

Det är vällovliga utfästelser som skulle kunna sammanfattas som strävsamhet och lön för mödan i ett samhälle som stöttar dem som inte kan stödja sig själva. Utmaningen för regeringen ligger i att bli bättre på att förmedla de värderingarna i en modern vision för Sverige. I det gav inte regeringsförklaringens inramning om en vanlig dag i Sverige där väckarklockan ringer för studenten på väg till tentan, den äldre som får besök av hemtjänsten och mannen eller kvinnan på väg till jobbet så mycket att ta avstamp i.

Regeringens strävan efter att vara nära vardagen är generellt sett bra, men politiker måste även kunna engagera och inspirera; vara visionära och jordnära på en och samma gång. Förmår regeringen förverkliga det så kommer även opinionen att vända.


MAGNUS KRANTZ/LNB