Jenny Landberg, kompanichef på Lifkompaniet på P 4, och Per Magnusson, bataljonförvaltare på Trängregementet står utanför vakten in till P 4 redo att visa upp en del av rekryternas första dag.

De rekryter som anländer här idag kommer att tjänstgöra i 11 månader framöver, först ut väntar 12 veckors grundläggande militär utbildning.

Dessa kommande tre månader ser likadana ut för alla rekryter och det är efter det som specialiseringar görs. Fokus i början ligger på strid och sjukvård.

– Nu är det introduktion, de får materiel och får lära sig hur det här livet funkar. Sen får de lära sig att skjuta med automatkarbin och veckan efter det så ska de ut och sova i tält, säger Per Magnusson.

Att värnplikten återinförts kommer att påverka bortfallet av rekryter, då det inte längre är tillåtet att hoppa av tjänstgöringen utan giltig anledning. Man arbetar mycket förebyggande med stöd från fysioterapeuter och psykologer, och om skada inträffar så är det läkarbedömning som avgör om tjänsten ska avbrytas.

Per Magnusson och Jenny Landberg ser att det är svårt för nya rekryter att vänja sig vid miljöombytet.

Foto Alexander Fogde

Att tjänstgöringen inte längre är frivillig kan medföra problem, Magnusson berättar hur man förbereder sig på Trängregementet.

– De officerare som är runt 30 år har bara varit med om folk som velat vara här. Så äldre officerare utbildar de yngre i problemen som kan uppstå när folk vill avbryta men inte tillåts. Det kan handla om coachning och tröst.

Det brukar vara de första tre veckorna som är mest stressfyllda för rekryterna. Miljöombytet gör det jobbigt även om tempot sänks för att de ska komma in i livet.

– Det är det mentala som påverkar dem mest i början. De har inte tillgång till sin mobiltelefon under vardagarna och kan bara ha kontakt med sin familj efter 20.30, berättar Landberg.

Hon menar också att det kan vara ovant att fokus ligger så mycket på gruppen snarare än den egna individen, något som skiljer det militära från exempelvis gymnasiet.

Bild 1 av 4 Det råder könsneutral indelning i logementen.

Foto Alexander Fogde

Extremvärmen som denna sommar bjudit på påverkar också de nya rekryterna.

– De ovana tycker att det är jobbigt. Det brukar vara svettigt för dem som kommer på hösten även när det är lite småkyligt. Vi ser till att de dricker den mängd de behöver, säger Magnusson.

Tre förväntansfulla rekryter

Benjamin Seigerud är 21 år gammal och kom till P 4 från Stockholm idag. Precis som Landberg beskriver tror han att det kommer att bli svårt att vänja sig av vid vissa saker.

– Det kommer vara svårt att inte ha tillgång till internet och sociala medier, det kommer nog vara det första svåra hindret. Sen är man ju inte van att bo i skogen.

Med en pappa och en farfar som varit inom det militära tyckte han att det kändes givet att även han skulle söka sig hit.

– Det är lite pirrigt men mest förväntansfullt. Jag hoppas att jag ska växa som människa och lära mig mer om sig själv. Jag ser fram emot att bli mer självständig och se vad man klarar och inte klarar, säger han.

Benjamin Seigerud är förväntansfull.

Foto Alexander Fogde

Det märks att Benjamin också funderat över samarbetet inom det militära.

– Det kommer vara jobbigt, men det gäller att pusha varandra och försöka få alla att hamna på samma nivå. Man ska inte tänka på sig själv utan ta hand om gruppen och plutonen.

Även P 4-rekryten Sara Valleräng, 19, från Hedesunda är på plats idag.

– Det känns bra, jag har tänkt på detta länge så det känns skönt att det börjar. Det kommer bli annorlunda från det vardagliga livet.

Också Sara tror att vissa saker kommer att bli svåra.

– Det kommer vara svårt att lära sig att säga rätt saker till rätt person och ha koll på alla grejer.

Sara Valleräng siktar på att bli pilot.

Foto Alexander Fogde

Hon har sökt sig till militären för att hon ser en yrkeskarriär framför sig.

– Jag är intresserad av flygning, så under mönstringen frågade jag vilket den bästa vägen att söka sig vidare till pilot var. Men jag tror också att den militära livsstilen passar mig, säger hon.

Inne på Trängregementet sitter Emelie Winquist, 19, och snörar på sig sina kängor. Hon har precis hämtat ut all utrustning och känner själv att hon har dålig koll på exakt vad hon fått. Troligtvis är det många i rummet med våningssängar som känner samma sak.

Emelie Winquist vill bli polis.

Foto Alexander Fogde

Innan rekryterna hämtar ut sin utrustning har de fått fylla i en lista med alla sina storleksuppgifter. Emelie tycker att kläder och kängor passar bra i storlek och hennes humör är på topp.

– Detta känns spännande och kul. Det är klart man är nervös men det känns kul att pröva på nåt nytt. Jag vill bli polis och tror att detta är en bra början.