Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vd för Svensk mink: "Helgens utsläpp var ingen isolerad händelse"

Enligt Johan Dalén, vd på Svensk mink, var helgens utsläpp av minkar i Hjo ingen isolerad händelse. – Det handlar snarare om en systematisk förföljelse av djurhållare, jägare, forskare som använder sig av djurförsök och andra, säger Johan Dalén.

Antalet tillslag med djurrättsmotiv mot exempelvis minkbönder har enligt Svensk mink ökat kraftigt under det senaste året.

– Varje dag utsätts lantbrukare för den här typen av hatbrott, inte enbart minkuppfödare utan även hästägare, cirkusföretag, djurtransporter och livsmedelsproducenter utsätts. Det har eskalerat till en omfattning som är helt oacceptabel.

Enligt Johan Dalén handlar det om en kriminalitet som rättsväsendet inte mäktar med.

– Det är viktigt att förstå att det är brottsliga handlingar vi pratar om. Det är anarkister som påstår att de släpper ut djur av omsorg för djuren, fast de egentligen drivs av ett brinnande hat mot samhället, polis och myndigheter. De är dessutom själva medvetna om att djuren far illa, menar Johan Dalén, vd för Svensk mink.

Under helgens tillslag i Hjo släpptes cirka 5 000 minkar lösa på en gård.

– Nu var det inga minkar som sprang ut eftersom de inte lämnar stallet där de vet att det finns mat och trygghet. Så skadeverkan blev liten, men det innebar en enorm stress för djuren som i kaoset blev sorterade i fel burar.

Även en hästbonde som bor i närheten av minkfarmen blev utsatt vid helgens tillslag.

– Det här en grupp extrema människor som begår allt från intrång, skadegörelse, utsläpp av djur till förföljelse, mordhot och mordbränder. Den gemensamma nämnaren är att de drivs av ett hat mot samhället, polisen och politiker. Det är i stort sett samma mekanismer som hos dem som tänder på flyktingförläggningar, bara andra förevändningar.

Dalén kallar dem för anarkister och menar att de står nära Afa, och att en del också har en bakgrund inom den Nordiska motståndsrörelsen.

Som vd för Svensk mink får han kontinuerliga rapporter om attacker, vilket gett honom ett helikopterperspektiv på djurrättsaktivisternas aktivitet.

– Kärnan av de kriminella som i helgen slog till i Hjo kommer från Västsverige, men det finns också falanger i till exempel Västerås och i Örebro. Det är samma personer som fängslades 2013 och 2014 för liknande brott som är verksamma i dag.

Det menar han knappast är en tillfällighet.

Enligt Dalén befann sig gruppen på ett djurrättsläger i Skaraborg innan tillslaget mot minkbonden och hästgården i Hjo.

– De hade hyrt en scoutgård i Töreboda kommun under förespegling att de skulle hålla en yogakurs. I själva verket handlade det om ett så kallat djurrättsläger då de rekryterar nya unga medlemmar till att begå brott. På lägret lär man ut metoderna som sedan omsätts i praktisk handling, som i Hjo.

En annan vanlig metod som lärs ut är enligt Johan Dalén att ha med sig en flagga ifall de skulle bli påkomna på någon gård.

– Det är inte ovanligt att de hävdar att de kommit för att demonstrera, eller så hävdar de allemansrätten. De borde få tillträdesförbud så att själva närvaron på gården ses som ett brott.

Problemet, som Johan Dalén ser, är att polisen är väl medveten om vad som pågår men saknar redskap.

– De behöver andra direktiv från politikerna så att de kan agera. I annat fall förstärks aktivisternas känsla av att de är oantastliga och det skulle i förlängningen kunna påverka hela livsmedelsproduktionen.

Johan Dalén efterlyser en strategi för hur det han kallar för hemfridsbrott och hatbrott mot djurhållare och uppfödare ska stoppas.

– Det måste införas en brottskod för den här verksamheten, som jag anser egentligen borde omfattas av hetslagstiftningen. Ingen ska behöva stå ut med systematisk förföljelse och dödshot. Om brott där motivet kan kopplas till djurrätten kunde länkas ihop skulle polisen kunna få en annan överblick. Om det fanns statistik på det skulle polisen även kunna signalera om ökade resurser för att bekämpa den här typen av brottslighet.

I dag är mörkertalet enormt, menar Johan Dalén.

– Den här gången hade minkbonden i Hjo tur. Grannar uppmärksammade vad som pågick och larmade polis. De kunde dessutom lämna signalement och registreringsnummer, så de var lätta att spåra.

Men om de lagförs är än så länge en öppen fråga.

– Det är inte ovanligt att polisen lägger ner den här typen av utredningar för att brott inte kan styrkas, säger Johan Dalén.