– Gästspel av nationaloperan i Göteborg, Borås eller Skövde skulle höja statusen och acceptansen för konstformen, säger Alex Bergström (S), regionråd i Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

1 december 2016 gav Regeringen klartecken för Kungliga operan att projektera en renovering och ombyggnad av operahuset i Stockholm. Enligt den förstudie som lämnats till regeringen kommer operan att behöva vara stängd i drygt tre år för dessa åtgärder.

– Vi i Västsverige är positiva till att operan renoveras. Sverige behöver ha en nationalscen för att klara dagens och framtidens behov, men vi ser också renoveringen som en möjlighet att öka tillgängligheten för andra delar av landet, säger Anne-Charlotte Karlsson (S), andra vice ordförande i Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.

Från Operan har förslag kommit att förlägga verksamheten till Cirkus eller Södra teatern i Stockholm under renoveringen. Men Mariya Voyvodova (S), kommunalråd med ansvar för kultur i Göteborg, menar att det är läge att tänka ett steg längre:

– Operan borde passa på att besöka scener utanför Stockholmsområdet. Med erfarenheter från vårt gemensamma arbete kring Göteborgsoperan har vi en fantastisk möjlighet att ta emot deras uppsättningar, säger hon.

I Sverige finns idag två nationalscener för scenkonst: Dramaten och Kungliga operan. De förvaltar ett nationellt kulturuppdrag och deras verksamhet garanteras av staten med ekonomiskt stöd. Nationalscenerna ska fylla en uppgift för hela landets befolkning och bör ha en allsidig repertoar som innehåller både det klassiska och det nyskapande.

– Genom att flytta verksamheten till Västsverige stärks rollen som nationalscen. Och det kan också vara nyttigt för Kungliga operan att träffa en delvis ny publik långt ifrån tullarna i Stockholm, säger Alex Bergström (S)

2025 beräknas renoveringen av Operan vara klar.