Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västsvenska företag tror på en vändning på sikt

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Coronakrisen medför att de västsvenska företagen i april gör en dyster bedömning av konjunkturutvecklingen på 3 månaders sikt. – Vi ser däremot i bedömningarna på 12 månaders sikt att företagen väntar sig både en botten och en vändning inom en överskådlig framtid, vilket är glädjande, säger Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé i ett pressmeddelande.

Det finns fortfarande företag som går bra, men också de som tappat nästan alla intäkter den senaste tiden. Jämfört med finanskrisen 2008, då nedgången var mer generell och de underliggande orsakerna var helt andra, har det hittills framförallt skett en kraftig nedgång i vissa branscher uppger Västsvenska handelskammaren i pressmeddelandet.

För att säkerställa näringsliv och välfärd efter krisen måste de företag som just nu går på knäna få hjälp menar man från organisationen.

– Regeringen försöker ta sitt ansvar och vi välkomnar att korttidsarbete kom på plats snabbt och inte fastnade i den annars utdragna lagstiftningskedjan. Men det behövs mer. Staten behöver stötta upp och täcka de fasta kostnaderna för företag i utsatta branscher. Sverige har starka statsfinanser och nu behövs pengarna hos företagen, säger Johan Trouvé och fortsätter:

– Det räcker inte att regeringen har släppt på handbromsen, de måste trycka på gasen. Välriktade och kraftfulla insatser gör att vi kan förhindra en ytterligare minskad efterfrågan och därmed stora spridningseffekter i ekonomin. Det är nu vi kan rädda företag och jobb, och här måste staten ta på sig mer av risken. Avgiften och räntan på skatteanstånden måste tas bort för att minska byråkrati och belastning på redan hårt ansatta företag.

Från en längre stabilitet

Volvo Cars och AB Volvos fabriker är stängda och i det närmaste alla anställda permitterade. Fordonsindustrin är en av Västsveriges viktigaste näringar och sedan ett antal veckor tillbaka har den i princip avstannat helt.

– Det är en smäll för regionen som kommer medföra stora utmaningar. Vi ska dock komma ihåg att den västsvenska ekonomin var stabil innan krisen slog till. I dessa tider behöver alla kavla upp ärmarna och hjälpas åt. Det gäller såväl regering som näringsliv och individer. Vi behöver tänka nytt och tänka om så att vi kan lämna krisen bakom oss med en fortsatt stark region att verka och leva i, avslutar Johan Trouvé.