Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västergötlands museum kritisk till nya kulturbudgeten

Länsmuseernas samarbetsråd konstaterar att de få nyheter som finns i kulturbudgeten gynnar framför allt verksamheter i Stockholm. – Vi saknar en aktiv kulturpolitik för hela landet, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd i ett pressmeddelande.

Även på Västergötlands museum, som ett av länsmuseerna, är man besviken över kulturbudgeten.

– Naturligtvis är det en oroväckande situation och jag undrar vad ett länsmuseum måste göra för att få politiken och politikerna att vakna, säger Luitgard Löw, chef för Västergötlands museum i Skara.

Sveriges länsmuseer har under lång tid uppmärksammat staten och regeringen på sitt mycket allvarliga ekonomiska läge med bland annat ständiga personalnedskärningar och bristande underhåll av föremål och kulturhistoriska byggnader. På Västergötlands museum har nästan hälften av personalstyrkan försvunnit. På 20 år har museet gått från att vara 50-60 anställda till att idag ha 27 anställda.

– Förändringen har flera orsaker, men för de flesta länsmuseer så matchar inte bidragshöjningen från region och kommun löneökningen. Det har lett till en långsam urholkning av ekonomin, sa Göran Elisson som är enhetschef på Västergötlands museum i en tidigare artikel.

När kulturbudgeten nu presenteras så står det klart länsmuseerna inte hurrar.

– Vi är därför besvikna över att budgeten inte innehöll det trendbrott som museerna hade behövt. Det är en svag första kulturbudget som lämnar stora delar av Sverige utanför, säger Jonas Hellberg, ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd ett pressmeddelande.

Länsmuseernas samarbetsråd konstaterar att de få nyheter som finns i kulturbudgeten gynnar framför allt verksamheter i Stockholm. 10 miljoner kronor extra anslås som kompensation för fri entré-reformen på statliga museer och 11 miljoner kronor anslås extra till Nationalmuseum.

"Detta är nästan exakt samma belopp som hela den regionala kulturen tillsammans i Sverige, dvs. alla länsmuseer, länsmusik och länsteatrar, får i total uppräkning nästa år" skriver de i pressmeddelandet.

– Vi saknar en aktiv kulturpolitik för hela landet. Det känns märkligt att kulturpolitiken inte har fått ett starkare hela-landet-perspektiv med tanke på att regeringen i övrigt har profilerat sig på att få just hela landet att leva och utvecklas, säger Jonas Hellberg som menar att det är en besvikelse att staten fortsatt bara kommer att räkna upp anslagen till den regionala kulturverksamheten med cirka 1,5 procent vilket inte täcker löne- och kostnadsutvecklinge, säger Jonas Hellberg och fortsätter;

- Tyvärr kommer vi nu att tvingas till ytterligare neddragningar, färre utställningar och pedagogiska program riktade till barn, och fortsatt sämre förutsättningar att värda kulturarvet i hela Sverige.