Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värnplikten kallade hundratals till Skövde

Under måndagen började värnplikten för mer än hälften av de unga kvinnor och män som under elva månader kommer tränas i Försvarsmaktens lokaler i Skövde. Detta är den andra kullen som påbörjar värnplikten efter att den återupptogs, men viljan att tjänstgöra märks fortfarande starkt. – Runt en tredjedel är frivilliga, säger överstelöjtnant Niclas Wetterberg.

Under måndagen anlände sammanlagt 327 rekryter till försvarsmaktens lokaler i Skövde. I september kommer ytterligare 261 stycken och om allt går som det ska kommer de tillsammans tränas till att bli en del av Sveriges försvar.

Fortfarande många frivilliga

Även fast Sverige har haft en allmän värnplikt sedan början av 1900-talet så har den efter ett regeringsbeslut som togs 2010 legat på is, fram tills att den återupptogs igen för två år sedan. Efter det har hittills en årskull redan avslutat sin utbildning i Skövde och gått vidare till annat. Trots att utbildningen inte längre bara är till för de frivilliga, så märktes det av en stark vilja att stanna inom det militära, säger överstelöjtnant Niclas Wetterberg till tidningen.

– Bland annat så var det ett ökat tryck till officersprogrammet, säger han och fortsätter förklara att av de som kommer idag, så är det fortfarande en stor andel som är här på eget bevåg.

– Jag skulle säga att runt en tredjedel är så kallat frivilliga, på papper.

De flesta av de värnpliktiga har nyligen tagit studenten. Det dominerande födelseåret bland dem som dök upp idag är 00, men rekryter i alla åldrar finns att finna i lokalerna.

– Den äldsta vi hade förra året tror jag var 38 år gammal, säger Wetterberg till tidningen och fortsätter med att beskriva en av det stora skillnaderna på utbildningen, i och med att värnplikten återinfördes.

– När det var frivilligt, då kunde du ha det jobbigt och bestämma dig för att åka hem. Nu, i och med pliktskyldigheten, stärks gemenskapen. Så nästan alla kommer till slut över den där barriären.

Ett mer jämställt försvar

Kvinnor har länge lyst med sin frånvaro inom Försvarsmakten. Även de som tidningen talar med under sitt besök nämner överrepresentationen av unga män bland rekryterna. Men i och med lagändringen från 2010, där värnplikten förutom att bli vilande även blev könsneutral, har det gjorts försök på flera håll för att jämna ut könsfördelningen.

– Men den bästa metoden för att få in alla är fortfarande bra förebilder. Det kanske är lättare för en ung kvinna att identifiera sig med en kvinnlig officer än med mig. Precis som att vår bästa reklam är en bra utbildning, säger överstelöjtnant Wetterberg.

”Viktigt att bevara demokratin”

Utanför utrustningssalen ringlar sig en lång kö. Alla ska få ta emot utrustningen de nu ska använda sig av i elva månader och de flesta verkar använda tiden de har över till att lära känna varandra lite bättre. En som står i kön är 20 år gamla Kim Wallin. Hon har kommit till Skövde från Tierp, och säger till tidningen att hon gör värnplikten frivilligt, eftersom det är viktigt att bevara demokratin.

– Vi bygger upp vårat försvar igen. Vi behåller vårt Sverige och jag vill bidra till ett bättre samhälle.

Samtidigt ser hon sig själv fortsätta inom försvaret efter att värnplikten är avslutad.

– Jag satsar på karriär.