Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vara Bostäder går vidare med den omtvistade Kvänumsaffären - trots överklagan

Vara Bostäder har beslutat sig för att gå vidare med försäljningen av 93 allmännyttiga lägenheter i Kvänum. Detta trots att kammarrätten ännu inte har sagt sitt om affären som sedan den blev känd väckt starka reaktioner bland andra fastighetsägare.

Det var i maj som det kommunala bolaget Vara Bostäder sålde fastigheterna till den lokala entreprenören Christian Johanssons bolag Bergeke för 50 miljoner kronor utan andra aktörer hade fått chansen att lägga anbud. Något som rörde upp känslor, men trots debatten gick affären under juni månad igenom i fullmäktige.

Beslutet att godkänna affären har sedan dess överklagats till förvaltningsrätten av företrädare för det lokala partiet Hela Vara Kommuns Bästa, men ansökan om inhibition avslogs. Detta gjorde att Vara Bostäder vid en extra bolagsstämma i onsdags kunde gå vidare med försäljningen av lägenheterna i Kvänum, trots den pågående juridiska processen.

Bolagets ordförande Lars Gezelius (M) säger att man har vägt den ekonomiska risken av att stoppa affären mot att försäljningen underkänns, och kommit fram till att risken är försumbar. Vara Bostäder menar nämligen att det är en viktig affär där vinsten skulle kunna användas till att renovera eftersatta fastigheter och att köpa loss kommunens servicelägenheter till marknadspris.

Dessutom menar man att det förekommit felaktiga uppgifter var det gäller värdet på husen.

– Det stämmer till exempel inte att fastigheterna värderades till 45 miljoner kronor 2016 och att man senare satsat stora belopp på att renovera. De värderades till 29 miljoner 2016. När de renoveringar som gjorts senare vägts in blev den slutliga värderingen 45 miljoner, säger Gezelius till Nya Lidköpings Tidningen.

Vad som händer om kammarrätten trots allt stoppar försäljningen vill man inte spekulera i.

– Det får vi ta ställning till då, men det är naturligtvis svårt att backa en affär, säger Gezelius till P4 Skaraborg.