Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet vill se orosanmälningar när föräldrar köpt sex: ”Riskerar att påverka barn negativt”

Barn till föräldrar som någon gång har köpt sex kan befinna sig i en utsatt situation. Det menar Vänsterpartiet i Skara, som nu vill se att orosanmälningar i dessa fall blir obligatoriska.

”Att köpa sig tillgång till någon annans kropp handlar om att utnyttja någon som befinner sig underläge eller en beroendeställning. Köp av sexuell tjänst är ett brott och kan bedömas som våldtäkt eller oaktsam våldtäkt enligt den nya samtyckeslagstiftningen”, skriver Bo Karlsson och Billie Karlsson från Vänsterpartiet Skara, i en motion som de lämnat till kommunstyrelsen.

Barn har rätt till uppväxtförhållanden fria från våld och kränkningar, och flera yrkesgrupper har en skyldighet att göra orosanmälningar till socialnämnden om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa. Vänsterpartiet menar att även barn till föräldrar som har köpt sex kan befinna sig i en utsatt situation, och att deras fall också bör anmälas till socialnämnden.

De påpekar i sin motion att sexköp inte automatiskt innebär att en person är en dålig förälder, men menar att ”sexköp visar att man har normer och värderingar som förälder som riskerar att påverka barn negativt.”

Partiet vill därför med sin motion att orosanmälningar ska bli obligatoriska då vårdnadshavare har dömts för sexköp, eftersom de menar att ett sådant brott kan innebära att barnets uppväxtförhållanden behöver ses över.