Ett 20-tal medlemmar hade lämnat den varma försommarkvällen för att ta sig till klubblokalen och vårterminens sista möte innan sommaren. Det var kanske också ett av årets längsta möte då flera nya och intressanta ämnen togs upp. Om allt faller på plats kan det bli en spännande hösttermin att se fram emot.

Denna månad var det 27 inlämnade bilder som bedömdes av den eminenta juryn i Ställdalens Fotoklubb. De gav våra tävlande svidande kritik, beröm och rättvis bedömning tillika många skratt i den lite humoristiska kritiken av deltagarnas tävlingsbilder. Anna Larsson tog alltså första platsen, tätt följd av Peter Brolin på andra, och Alf-Åke Hall på tredje. Listan toppas dock fortfarande av Bengt-Åke Öhgren som har en liten ledning inför sommaruppehållet.

Juryns motivering:

Plats 1: Anna Larsson ”Dark wood” - En naturbild härligt befriad från allt insmickrande solnedgångsljus och söta porträtt av blommor, småkryp och fåglar. I stället visar fotografen oss på den skönhet som finns i det ogästvänliga och svårtillgängliga. Isen som varken bär eller brister, dimman som bedrar och vilseför bland stammarna och snåren ger ett intryck av ångest och förtvivlan, men efter en höst kommer alltid en vår med förnyelse och hopp! Utförandet ger oss starka associationer till gamla tiders mörkrumsarbete när det var som bäst.

Plats 2: Peter Brolin ”Vid kanalen” - Vidvinkelobjektivet är använt på rätt sätt här och det skapar både djup, skärpa och snyggt perspektiv. Exponering och efterarbete har gett en bild med en perfekt gråskala och härliga kontraster.

Plats 3: Alf-Åke Hall ”På kvällspromenad” - Solnedgångshimlen kommer fint till sin rätt i den här bilden utan onödigt kramande på färgtuberna. Förgrundens trädsilhuetter fyller bildrutan bra, och det är bra att människorna går helt fria från stranden i bakgrunden. Den ensamma figuren på bänken till vänster ger både balans och spänning.

Kvällens kulturarrangemang

Maud Sjöstedt som var kvällens bildvisare, och inte ville vara med på bild själv, tog oss på en fantastiska resa Göteborgs Botaniska trädgård. Mauds årliga resa till denna fantastiska plats har förevigats redan från första resan för ett antal år sedan, då med en helt nyligen införskaffad kamera, fram till dags dato. Att få se samma plats dokumenterad under en längre tidsperiod gör att man förstår hur mycket vädrets makter påverkar naturen. Ett år var det full blom i trädgården, ett annat inga löv alls, ett tredje någon form av mitt emellan ting. Just precis de små sakerna man lätt glömmer bort, och kanske tror att det är lika år från år.

För en total växtanalfabet som denna skribent är, så var det en härlig upplevelse att få se skunk-kallor, stora och små ormbunkar, blåa vitsippor! tulpan och näsduksträd, vem trodde väl att tulpaner kunde blir träd? och vem trodde väl att det fanns näsduksträd?

Mauds personliga favoriter är, Iris, Ormbunkar, Allium och Tulpaner. Men åskådarna fick även se smakprov på en hel del av Hängbok, Vallmo och Pioner och en nyfiken ekorre.

Per Gyllingberg

Bengt-Åke Öhgren behåller förstaplatsen åtminstone över sommaren.

Alf-Åke Hall kom trea med bilden "Kvällspromenad".

Anna Larssons ”Dark wood” tog hem första pris.