Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaccin dyrare i Västra Götaland än någon annanstans

I vissa landsting är det gratis att vaccinera sig mot influensa och lunginflammation. I Västra Götaland är det däremot dyrast i landet.

Socialstyrelsen uppmanar alla över 65 att vaccinera sig mot lunginflammation och influensa, något som går att göra gratis på flera håll i landet.

Borås Tidning rapporterar nu att vaccinen i Västra Götalandsregionen är Sveriges dyraste. 100 eller 210 kronor kostar influensavaccinet, 360 eller 680 kronor för vaccin mot lunginflammation. Avgiften varierar beroende på huruvida patienten tillhör en riskgrupp eller inte, samt på vaccinets styrka.

Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, säger till tidningen att frågan om gratis influensavaccin för riskgrupper blivit avslagen de gånger den varit uppe i regionfullmäktige.

– Jag har vid några tillfällen argumenterat för att avgiften åtminstone borde ingå i högkostnadsskyddet så att den blir gratis för dem med höga sjukvårdskostnader, säger han till BT.