På Västergötlands museum i Skara blir det en heldag med praktiska renoveringstips, möten med hantverkare och föreläsningar. Det kommer att handla om fönstervård, naturliga och miljövänliga byggnadsmaterial, linoljefärg, traditionella hantverk, byggnadshistoria och alla de fördelar som finns i att bevara och vårda de fönster som ett hus redan har.

Bland föredragshållarna under dagen finns Kerstin Lyckman, en av de främsta experterna på linoljefärg. Hon kommer att föreläsa om linoljefärgens historia och varför det fortfarande är relevant att använda den. Mattias Hallgren, timmerman och verksam i företaget Traditionsbärarna kommer att prata om virkeskvalitet och varför det idag är så svårt att hitta konstruktionsvirke som håller samma klass som förr.

I Fornbyn pågår under hela dagen aktiviteter som till exempel fönsterrenovering, Rödfärgskokning, ådringsmåleri, målning med äggoljetempra med mera.

– Vi uppmanar alla att ta med sin gamla fönsterbåge för att få råd och tips om hur man på bästa sätt kan renovera den, säger Ulrika Eriksson, pedagog på Västergötlands museum i ett pressmeddelande.

Bakom Fönsterrenoveringens dag står Sveriges länsmuseer, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet. Syftet med dagen är att sprida kunskap om de kulturhistoriska, miljömässiga, ekonomiska och estetiska fördelarna med att vårda fönster istället för att byta till nya.

– Fönsterrenovering innebär minsta möjliga resursförbrukning, bygger på kretsloppsvänliga material, skapar arbetstillfällen och är dessutom en god affär för den egna plånboken. Välbevarade originalfönster är eftertraktade detaljer på bostadsmarknaden och höjer faktiskt värdet på ditt hus, säger Stephan Fickler, verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen i pressmeddelandet.