Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga Klara väljer Skara

Nationella scenen Unga Klara rullar under hösten 2019 iväg på turné både i Sverige och övriga världen. I Skara kommer teaterkompaniet att stanna en hel vecka för att dela med sig av sin långa erfarenhet av skapande teater.

Unga Klara är sedan 2018 Sveriges nationella scen för barn och unga. Uppdraget är att gestalta det allra viktigaste och att göra livsbejakande teater, även om det svåra, farliga och obekväma. Utgångspunkten är att barn och unga har rätt till nyskriven samtida teater av högsta konstnärliga kvalitet, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Unga Klara har vidgat begreppet barnteater och de turnerar över hela världen. I år gör Unga Klara gästspel i Turkiet, Kina, Sydafrika och USA. De är också ute på sin första Sverigeturné där Skara är en av städerna som har förmånen att ta emot dem.

Skara kommun och Skara skolscen samverkar kring Unga Klaras besök den 7-11 oktober.

– Vilken ynnest för Skara att få hit Unga Klara i en hel vecka. Att Skara får en möjlighet att vidga sina perspektiv som teaterstad är som om Skara FC skulle få besök av Fotbollslandslaget, få träna och samtala med dem, säger Alexandra Lindholm, teaterpedagog på Skara skolscen i pressmeddelandet.

Unga Klara kommer med tre olika föreställningar för skolelever samt workshops, föreläsningar och samtal. Besöket bjuder på kultur för många olika åldersgrupper.

– Jag tror att Unga Klara kommer att kunna inspirera många i kulturella processer, att diskutera samhället genom teater och hjälpa oss alla att ställa frågor om samhället om och med barn- och unga idag, säger kulturchef ÅsaVeghed.

Möten med elever

Teater- och estetelever i Skara kommer att möta skådespelare från Unga Klara och ställa frågor om hur det är att arbeta som skådespelare och hur de kan förhålla sig till barnens impulser och deltagande innan, under och efter föreställningen.

– Detta kommer att ge dem möjligheten till fantastiska möten, att få se teater som är för deras målgrupp, att få diskutera pjäsen efteråt och därigenom mötas i tankar och reflektioner. Det kan ge både elever och Unga Klara inspiration till kommande projekt, säger Lena Oskarsson, teaterpedagog estetprogrammet på Katedralskolan.

Program för allmänheten

Vid en lunchföreläsning återger Unga Klaras VD Stefan Hansen berättelsen om Unga Klara och om hur de byggt upp detta teaterkompani för barn och unga. Ett öppet samtal om barn- och ungdomskultur planeras också med representanter från Unga Klara, Skara Skolscen, Charlies Teater, Svenska kyrkan och Skara kommun.

Skara kommun har sökt och fått medel från Statens kulturråd för att förverkliga projektet med Unga Klaras turnéstopp i Skara.

Unga Klaras besök blir en också en uppstart på Kulturveckan i oktober.