När man kommer in i villan i Timmersdala är det första man möts av, förutom Lina, ett litet Luciatåg i porslin på hallbyrån, och i köksfönstret står en grupp bestående av Lucia, tärna och en strutförsedd stjärngosse.

– Det var det första Luciatåg jag köpte och det hittade jag i Gamla stan i Stockholm för 13 år sedan. Jag hade egentligen ingen avsikt att börja samla. Jag vet inte varför, det bara blev så, säger Lina Eriksson.

Sedan dess har samlingen fyllts på och nu har Lina inte mindre än 32 luciatåg av olika slag. Gummor och gubbar, hundar och katter och helt vanliga, traditionella lucior med följe pryder sin plats lite här och var i villan.

– Jo, det är nästan överallt, på bord, hyllor, i källaren och även på toaletten finns ett Luciatåg som har sin givna plats där varje år.

Porslins-Luciatågen köps i färdiga set.

– Jag samlar inga speciella eller dyra märken, men när jag ser ett fint Luciatåg fylls jag av habegär. Jag försöker skaffa ett nytt tåg varje år, och det har jag ju lyckats med hittills, säger Lina.

Lina får också nya Luciatåg av sin mamma och även barnen har bidragit med egentillverkade varianter.

– Jag har har alltid gillat Luciafirandet och fick även i 12-årsåldern vara Lucia i ett tåg i Bergs bygdegård.

Däremot firas inte Luciadagen särskilt mycket i det Erikssonska hemmet.

– Nej, jag arbetar som mellanstadielärare på skolorna i Tidan och Väring, och har förmånen att se barnens Luciatåg på jobbet, säger Lina nöjt.

Julfirandet hemma hos Lina är dock av sedvanlig karaktär och omfattning.

– Julen är barnens högtid, och mina barn vill att det ska vara en traditionell jul, "som det alltid varit". Så då blir det så.

Linas jul- och Luciaprydnader plockas fram till första advent varje år.

– Men på annandagen åker alltihop tillbaka i sina lådor, avslutar Lina.