Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UD avråder från resa till virusområden i Kina

Utrikesdepartementet avråder från resor till områden i Kina som drabbats av coronaviruset. Beslutet har fattats eftersom den lokala infrastrukturen i Hubeiprovinsen är hårt belastad av utbrottet.

Beslutet fattades av UD:s konsulära enhet på söndagseftermiddagen efter diskussioner med Folkhälsomyndigheten, och grundar sig på att det kan vara svårt att få vård och konsulär hjälp vid behov, säger Erik Karlsson på UD:s presstjänst till TT.

– Vi avråder inte i första hand på grund av risken att bli smittad av viruset, utan våra rekommendationer grundar sig på att den lokala infrastrukturen är ansatt med anledning av smittspridningen, säger Karlsson.

– Det är framför allt att den lokala sjukvården är så hårt belastad och att reserestriktionerna som kinesiska myndigheter har infört gör det svårt för oss att ge konsulärt stöd på plats, säger han.

Svenskar evakueras inte

Sverige ska dock inte evakuera svenskar från området, enligt UD.

– Vi gör hela tiden en kontinuerlig bedömning av behoven på plats, och just nu gör vi bedömningen att det behovet inte finns och vi har inga planer på det för tillfället, säger Karlsson.

Testats i Skåne

Två patienter i Skåne testades för coronaviruset och hölls isolerade på Skånes universitetssjukhus i Malmö, skriver Sydsvenskan. På måndagen visade provsvaren att ingen av dem bar på viruset. Under veckan har flera personer testats i Sverige men ingen av dem har burit på smittan.

– Vi är väldigt frikostiga med att ta prover på folk som har varit och rest i Kina och som kommer hem med luftvägssymptom. Det har vi varit ganska generösa med, även om man inte har varit i den heta zonen, Wuhan, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne till tidningen.

Tidigare under söndagen meddelades att Norge och Danmark ändrat sina reserekommendationer och länderna avråder sina medborgare från resor till Hubeiprovinsen med anledning av coronaviruset.

"Norska medborgare på resa i Kina, inklusive Hongkong, bör följa med på nyheter och vara förberedda på förseningar och olägenheter som följer av restriktioner", meddelade norska UD.

Gratis ombokning med SAS

Flygbolaget SAS, som har direktflygningar till Peking och Shanghai, lättar på reglerna för ombokning av flygresor till Kina efter UD:s besked.

– Vad gäller flygningar till och från Kina kan man nu boka om sig kostnadsfritt om man har en resa före den 23 februari, säger SAS informationschef Knut Morten Johansen.

Det gäller ombokningar till ett senare eller tidigare datum, men inte ombokningar till andra destinationer. SAS tillåter för närvarande inte heller kostnadsfria avbokningar, med hänvisning till att UD inte avråder från resor till övriga Kina, bara till Hubeiprovinsen, dit SAS inte flyger.

– Men vi följer situationen noggrant, säger Johansen.

Flera länder evakuerar

Flera länder beslutar sig nu för att ta hem medborgare från den kinesiska staden Wuhan för att minska risken för smitta, däribland Japan, Frankrike och Ryssland.

Japan ska evakuera sina medborgare som befinner sig i kinesiska Wuhan, meddelar premiärminister Shinzo Abe, skriver Reuters. Staden är epicentrum för det pågående virusutbrottet.

Alla japanska medborgare som så önskar ska hämtas hem, bland annat med ett specialchartrat plan, enligt premiärministern.

– Vi koordinerar oss med Kinas regering på flera nivåer, och vi kommer att skynda på processen för ett snabbt genomförande.

USA har sedan tidigare fått tillstånd att med flyg evakuera diplomater och andra medborgare från Wuhan.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Kristin Groth/TT