Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Musikens vänner håller igång traditionen på 1 maj – utan publik

På grund av covid-19 blev biskopsuppvaktningen på första maj inte riktigt som vanligt. Tal och körsång framfördes utan publik, för att istället spelas in så att de som vanligtvis går dit istället kan lyssna hemifrån.

Kören Musikens Vänner har årligen uppvaktat biskopen i Skara stift sedan 1886. Trots coronapandemin uppehöll de traditionen, om än utan publik. Istället filmades körsången, samt de traditionsenliga talen, och det hela går att se på SKLT:s hemsida.

– Det är kul att kunna behålla traditionen trots den pandemi som just nu finns över hela världen. Det gäller att helt enkelt rätta sig efter de regler som vi blivit ombedda att följa, säger Anders Jonsson, ordförande för Skaradjäknarnas förening.

Kören tågade sjungande in på Biskopsgården, som i år var tom på publik för att undvika smittospridning. De sjöng ett flertal sånger, och Elin Grahn, avgående talman för elevkåren, höll tal för att uppvakta biskop Åke Bonnier. Biskopen höll i sin tur också ett traditionsenligt tacktal, som i år lade stort fokus på hur det nu är extra viktigt att hålla hoppet uppe.

– Vi behöver våren, och inte minst i dessa tider, då våren inte bara är en årstid, utan också en sorts motståndstid: Motstånd mot det som vill bryta ner, och som vill visa oss att ljuset övervinner mörkret, att livet är starkare än döden, löd en del av biskopens tal.

Gör det bästa av situationen

För kören har den ovanliga situationen inneburit att det varit svårt att öva, eftersom inte alla medlemmar bor i Skara. Förstetenoren Carl-Johan Klarén är ändå nöjd med körens prestation.

– Det gick rätt bra, men när man inte kan öva lika mycket så missar man en del av finslipningen. Man får göra det bästa av situationen, även om det är lite svårt, säger han.

Anders Jonsson är också nöjd med hur firandet blev trots de rådande omständigheterna.

– Det var något kyligt ute idag, men den värmen som både MV, talmannen och biskopen visar var fantastiskt trevlig, säger han.

– Det här är fullständigt annorlunda från hur det brukar vara, men det var ändå jättekul. Det är lite tråkigt att OP, Octo Puellae, inte kunde vara med, men flera av deras medlemmar bor på annan ort, och de fick ju följa reglerna och inte resa. Men det är alltid lite extra när de är med, och biskopen saknade ju sången Hymn till Västergötland, som brukar framföras av DQ, dubbelkvartetten, tillsammans med OP.

Alltid finast på plats

Anders Jonsson jämför sin förening med idrottsföreningarna, som alla måste hitta lösningar på hur den ordinarie verksamheten ska kunna genomföras med hänsyn till restriktionerna kring coronaviruset.

– Det gäller att försöka hitta sätt för traditionerna att fortsätta, och går det inte att göra det med publik får man göra det tillgängligt på annat sätt, konstaterar han.

Men några fler inspelade konserter tror han inte att det blir, utan de framträdanden som kören har framför sig i vår kommer att gå att genomföra som vanligt med hänsyn till de regler som idag finns i samhället. Samtidigt ser han fördelar med inspelade konserter, eftersom det innebär att även gamla Skaradjäknar som numera bor långt härifrån kan ta del av firandet och få tänka tillbaka på hur det var när de själva var en del av kören.

– Men allra finast är det att uppleva det på plats, så nästa år ska det genomföras som vanligt igen, säger Anders Jonsson.

Kören OP kunde alltså inte delta på plats, men de har själva spelat in sitt framträdande, och rektorstalet finns att läsa här i artikeln.