Det gick riktigt bra för skaraborgarna när Sverige för första gången deltog i Strong Europe Tank Challenge. Hela tävlingen igenom låg det blågula laget i topp.

– Efter varje moment graderades lagen och vi fick indikationer på att vi låg i absoluta toppen och var topp tre genomgående i alla tävlingsmoment. Det svenska laget imponerade stort på de andra nationerna och därför har vi också stärkt bilden av den svenska försvarsmakten och vår förmåga, konstaterar Joakim Elv.

Tävlingen, som kallas ett inofficiellt världsmästerskap, avgjordes på den amerikanske militärbasen Grafenwöhr norr om München. Bland de medverkade länderna fanns USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Ukraina.

Konkurrensen var stenhård, inte minst från värdnationen Tyskland. Men Sverige höll ställningarna och särskilt i skjutmomenten lyckades det blågula laget bra.

– I anfallsskjutningen med skarp ammunition presterade vi bäst av alla. Genomgående så vi mest poäng av alla på skarpskjutningarna, konstaterar Joakim Elv.

Relaterat till artikeln

Det svenska laget utgjordes av 18 tävlande plus underhållspersonal och tekniker – totalt ett 20-tal personer. Alla är hemmahörande i Wartofta stridsvagnskompani, som är en del av Skaraborgs regemente P4 i Skövde. Där har laget tränat intensivt för att prestera på topp och målet var att vinna.

Bild 1 av 5 Ett av tävlingsmomentet skulle en medlem i laget låtsas vara skadad och transporteras bort med helikopter. Här ses medlemmar ur Wartofta stridsvagnskompani.

Foto Lacey Justinger

Men något guld blev det inte. Det gick till Tyskland.

– Vi föll på målsnöret. Men vi tycker att vi har vunnit ett silver. Vi har lyckats visa övriga världen vad vi är kapabla till och vi har fått mycket lovprisande hur vi uppträder, inte bara professionellt som representanter för Sverige, utan också hur vi uppträder med våra vagnar och vad vi kan leverera generellt, förklarar Joakim Elv.

Han vill också lyfta fram att medaljen är en gemensam prestation.

– Vi vill trycka på vad kollektivet är kapabelt till när man sätter upp höga mål och hur man förbereder med rätt träning. Detta är hundra procent en kollektiv framgång, från den enskilde individen till vår chef som fått oss alla att sträva åt samma håll.

Laget har redan hunnit fira framgångarna i Tyskland. På fredagskvällen hölls en gemensam fest med de andra deltagande nationerna.

– Då förbrödrades vi och fick möjlighet att begrava stridsyxor och knyta vänskapsband. Det är också en otrolig viktig del av tävlingen, understryker Joakim Elv.

Han hoppas att det blir fler gånger som Sverige deltar i tävlingar.

– Det kan bli ett annat regemente, men vi ställer gärna upp igen.