Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygghetsbostäderna på Stationsområdet

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Vi två pensionärsföreningar i Skara, gläder oss åt att tilldelningen av markarbetena på Stationsområdet nu är klar så att det blir möjligt att gå vidare med byggandet av husen med trygghetslägenheterna, som vi länge väntat på.

Vi förutser att snarast få möjlighet att ta del av planering och gestaltning.

Våra önskemål är att det handlar om insprängda lägenheter i ett i övrigt ordinärt boende. Vi, de potentiella hyresgästerna, är ivriga att få ta del av skisser på området, själva byggnaderna och givetvis lägenheterna. Självklart skall lägenheterna vara fullt handikappassade liksom möjligheterna att ta sig ut ur huset, både till gata och till trädgårdsdelen.

Huset får inte ha karaktär av institutionsboende! Vi bestämmer själva när vi måste få hjälp mot ensamhet och behöver inte vänta på att en biståndshandläggare skall tycka det är dags.

Grundtanken med trygghetsbostäder är att det, trots en del åldersskavanker, skall vara möjligt att fortsätta livet nästan ”som vanligt”. Det trygghetsbostäder skall råda bot på är framför allt tilltagande isolering av äldre, som hänger samman med både geografi och bristande anpassning av ett tidigare boende. Den tillgång till personal som skall finnas skall underlätta deltagande i olika aktiviteter.

Men vitsen är att vi ges förutsättningar att klara av våra liv själva. Och då är Stationsområdet perfekt. Det ligger centralt och är mycket nära all tänkbar service (bank, buss, mat mm) och också bio, Seniorkafé, och andra platser för kulturaktivitet. Den största vinsten är att vi får möjlighet till fortsatt full kontroll över våra liv och kan fortsätta att leva livet – hela livet i gemenskap med vänner och i gemenskap med samhället i stort.

Åke Ericsson, ordf PRO

Anita Afzelius-Alm, ordf SPF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel