Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Transportföretaget satsar på solceller i Skara: ”Räcker för att ladda alla våra truckar”

Solcellspaneler blir ett allt vanligare inslag i stadsbilden och nu hakar DB Schenker i Skara på den miljömedvetna trenden. Framförallt handlar det om att producera el nog för att hädanefter kunna ladda företagets truckar med solenergi.

DB Schenkers anläggning i Skara förbrukar cirka 650 000 kilowatt per år, men i och med den nya solcellsanläggningen väntas man framöver kunna producera mer än hälften av elen själv.

– Vi kommer att producera el som motsvarar cirka tolv normalvillors årsförbrukning, säger Marcus Blomqvist, terminalchef i Skara, i ett pressmeddelande.

Syftet med investeringen menar företaget är att man hädanefter kommer vara självförsörjande på el till bland annat sina truckar. I entrén håller man på att sätta upp en display där man ska följa elproduktionen över tid, men eftersom att energin inte går att lagra planerar man att sälja överskottet.

– Produktionen varierar naturligtvis kraftigt beroende på om solen skiner eller inte. Men i princip räcker energin till för all belysning och att ladda alla våra truckar. Truckarna laddas under dagen, men den största elförbrukningen på en godsterminal sker på natten då solcellerna inte levererar någon energi, säger Marcus Blomqvist.