Tusentals resenärer påverkas av problemen som branden lett till då spåret stängts och tågen mellan Göteborg och Stockholm får ledas om via Nässjö och Karlstad. På söndagen meddelade SJ:s pressjour till TT att omkring 11 000 av bolagets kunder berörs av händelsen. Hos MTB Express drabbades cirka 3 000 passagerare, enligt TT.

Branden i Trafikverkets teknikhus ska ha orsakats av att en kontaktledning rivits ned av någon anledning.

– Om en nedriven kontaktledning kommer ner över spåret så blir det kortslutning, och i de mest ogynnsamma fallen slår det ute allt i teknikhuset. Och blir det kortslutning där så kan det börja brinna, vilket det har det gjort här; ett teknikhus har brunnit ner helt och ett annat har skadats, säger presskommunikatören Denny Josefsson.

”Hjärtat i signalanläggningen”

Arbetet med att återställa de skadade teknikhusen pågår men det väntas ta flera dagar. Det måste till en stor mängd reservdelar för att reparera och återbygga teknikhuset, och även ledningar kan behöva dras om från spåret till huset, förklarar Denny Josefsson.

– Sådana här teknikhus är hjärtat i signalanläggningen. De visar om tågen kan köra eller om det är stopp och de styr hur växlarna ska ligga. Det är en otrolig mängd datakomponenter i ett sådant hus, säger Denny Josefsson.

Det är nu signallöst på en sträcka som är omkring en mil lång. Tidigast på onsdag räknar Trafikverket med att tåg kan börja köra där igen.

– Det blir inte innan onsdag som det ser ut nu, men förhoppningsvis ska man kunna köra på ett av de två spåren på onsdag, säger Denny Josefsson.

Trafiken kommer alltså att vara reducerad även när den kommer igång och Denny Josefsson säger att resenärer får räkna med förseningar på sträckan tills att båda teknikhusen är helt återställda. Hur lång tid detta arbete kan ta finns det ingen prognos för i nuläget.

– När alla komponenter är på plats så måste det även testköras, säger han.

Även nedriven ledning i Kumla

Att tåg leds om via Nässjö ska inte påverka övrig trafik på Södra stambanan, enligt Denny Josefsson.

På måndagens förmiddag, vid klockan 10.20, revs dock en annan kontaktledning ner av en lastbil vid Kumla. Detta påverkar tågtrafiken vid Hallsberg – och därmed också tågen mellan Stockholm och Göteborg – under en tid på dagen.

FOTNOT: Resenärer hänvisas till sina tågbolag för mer information om sina resor.

Relaterat till artikeln