Dagen till ära går Jennifer Pettersson med bara fötter över det lutade, såpade trägolvet. Det drar från springorna, vissa dagar mer än andra. Kalla vintrar kan det vara runt fem grader i köket när hon kommer ner om morgnarna.

När vi slet ut plastmattan och plockade fram trägolvet visste vi inte att det inte var isolerat under. I vardagsrummet isolerade vi och lade nytt trägolv i somras, det går inte att ha det så här kallt nu när Cornelis börjat springa runt, säger Jennifer Pettersson med ett- och etthalvtårige sonen i famnen.

Torpet, cirka 80 kvadratmeter och byggt 1899, ligger i Svarttorp utanför Lekeryd. Det var en sommarstuga med utedass när Jennifer och sambon Niklas Fong tog över det för fyra år sedan. Niklas hade länge närt en dröm om att bo på landet, Jennifer hade å sin sida inte riktigt hunnit vänja sig vid tanken.

Och jag hade svårt att se potentialen i en sommarstuga, minns hon.

Men det blev affär och det första de gjorde var att installera ett badrum i dåvarande groventrén.

Det spartanska sommarstugeköket skulle få vara kvar, tills paret bott in sig. Men redan två dagar efter att de fått nycklarna slet Niklas ut det och resan mot ett kök med industriell restaurangkänsla om än med lantlig touch, påbörjades.

De hade vissa delar klart för sig. Niklas ville ha helkaklade väggar, Jennifer en köksö (”Den är så mysig att stå och hänga runt, alla får plats och man kan stå och laga mat tillsammans. Vi gillar verkligen att laga mat, så vi är mycket här”). Andra saker växte fram efter hand, som dörren in till den nybyggda toaletten. Den som var blå och skulle målas vit.

När vi skrapade bort färgen kom vi på att det var rätt snyggt att ha den obehandlad, med lite blått kvar, säger Jennifer om det som nu är en av kökets mest iögonfallande detaljer.

För att förstärka restaurangkänslan valde paret bort överskåp och jobbade med öppna hyllor och hängande förvaring i stället. Stekpannorna bredvid spisen fyller en både praktisk och estetisk funktion, liksom de uppochnervända vinglasen som hänger i en väggfast glashängare.

Hur får ni plats med allt?

Vi har blivit duktiga på att rensa, man behöver inte så mycket som man tror. Men jag kan sakna ett ordentligt skafferi.

Spisen, en gasspis med stekhäll, fick de till ett bra pris då den var en specialbeställning som kommit i retur från en kund. Fläktröret i koppar kom Jennifers pappa över och den gör sitt för att befästa den industriella stilen.

Jag var egentligen inte alls inne på att ha en gasspis. Men nu skulle jag inte kunna tänka mig något annat. Dels går det otroligt fort, dels blir det en annan känsla. Dessutom har vi rätt ofta strömavbrott här ute och då är det väldigt praktiskt.

Favoritfärgen är gult, vilket på ett subtilt men ändå tydligt sätt genomsyrar hela köket - från kryddkrukan, blendern och blomvasen till blomsterplanschen och de målade barpallarna som fyndats på loppis. Även i husets övriga delar går den gula färgen som en röd tråd.

Vi försöker binda ihop det på ett snyggt sätt. Vi är inte rädda för färg, men vill heller inte ha för mycket. Men vi håller på och gör i ordning Cornelis rum nu och där är tanken att det bara ska få explodera i gult!