Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thomas G:son sätter nytt finalrekord - därför är han så framgångsrik

Kompositören Thomas G:son har det svenska rekordet i antal schlagerbidrag. I lördagens final slår han ett nytt. – Jag har aldrig haft tre låtar med i en final tidigare och bidragen spelas väldigt flitigt i radio. Anna Bergendahl ligger dessutom etta på Svensktoppen, säger Thomas till tidningen.

Oddsbolagen har redan utsett John Lundvik och hans gospelkör till storfavorit, men G:son är inte helt säker.

– Det finns många låtar i startfältet som kan överraska på lördagskvällen. Den här tävlingen har redan haft många skrällar, som Malou Prytz, konstaterar kompositören.

Succé på Spotify

Nytt är också att även de låtar som åkt ut går bra på Spotify och så har det inte riktigt varit tidigare.

– Nej, det är en ny trend, men jag tycker bara det är positivt.

Hur förbereder ni er för finalen?

– Nu bjuds det till fest på Berns och sedan börjar repetitionerna, men jag är nöjd med hur våra artister agerat.

Och Thomas "Plec" Johansson är en av dem som står bakom Arvingarnas retroschlager. Hur ser du på den?

– Jag tror faktiskt att den kan överraska, det är många som gillar den typen av låtar.

Sedan vet förstås ingen vad Hanna Ferm och Liamoo, samt 16-årige Bishara kan ställa till med.

Du är i Stockholm just nu, har det hänt något annat intressant?

– Jag ska åka och signera ett porträtt av mig, som ska hänga i Stims styrelserum tillsammans med 22 andra låtskrivare. Det är en hedersutmärkelse.

G:sons svenska rekord

I årets Melodifestival stod G:son bakom fem låtar och därmed behöll han titeln som Sveriges meste schlagerkompositör. Närmast ofattbara 56 Melodifestivalbidrag är han uppe i nu.

– Det är helt otroligt, men i år gick det ganska lätt att hitta rätt artister till låtarna. Vi hade stolpe in många gånger, säger Thomas.

Så här beskriver han själv sina finalbidrag:

• Nano – Chasing Rivers: En låt gjord för Nano och gillade man hans tidigare Melodifestivallåt som kommer man att tycka om det här också. En låt som passar hans kostym, helt enkelt.

• Mohombi – Hello: Vi skrev det här bidraget i Dubai under januari förra året. Det är en låt i medeltempo med lite arenavibbar. Dessutom är ju artisten väldigt bra.

• Anna Bergendahl – Ashes To Ashes: Det är ingen ballad, utan en poplåt som passar hennes röst perfekt. Det är helt enkelt ett bidrag i stil med vad hon gjort tidigare.

Startade 1998

Han har levt på sin musik sedan 1998 och året efter hade han sin första låt med i Melodifestivalen. Bidraget hette "Natten är min vän" som framfördes av Cleo. Thomas har naturligtvis mängder av minnen från det här sammanhanget.

Vilka bidrag är du mest nöjd med?

– Det är nog de som vunnit den svenska uttagningen. "Evighet" med Carola, "Lyssna till ditt hjärta" med Friends och listan toppas givetvis av Loreens "Euphoria", som även vann i Europa.

Hur bär man sig åt för att få med 51 bidrag i festivalen?

– Man måste väl ha någon form av diagnos eller sjukdom. Skämt åsido så måste man tycka att det är väldigt roligt att skriva musik.

Och nu finns det ett antal till att lägga till listan.

Hör Melloparodin

Läs Arvingarna önskar ny vinst - 26 år senare

Läs jag möttes av enorm kärlek

Läs Anna Bergendahl berättar om sin tuffa period

Thomas G:son behåller det svenska rekordet