Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågtrafik stoppas när Heneporten byts ut

Under helgen kommer den nya Heneporten i Skövde på plats. För att genomföra arbetet krävs det att tågtrafiken tillfälligt stängs av, men projektledaren Svante Jildenhed är övertygad om att tågen kommer börja rulla igen på avsatt tid. – Hittills har allt fungerat jättebra och gått enligt tidsschemat, säger han till tidningen.

Tidningen har tidigare rapporterat om Skövde kommuns vilja att få Heneporten utbyggd, och till helgen slutförs ett stort delmål för den nya tunneln. Den nya porten, som byggts vid sidan av den äldre, är nu klar och på lördag morgon kommer dessa massiva bitar av betong att byta plats. Mitt i arbetet hittas Svante Jildenhed, senior projektledare på Trafikverket, och när tidningen når honom är han positiv till att allt kommer kunna genomföras enligt tidsschemat.

– Vi har granskat timrapporten som entreprenören gett oss och den håller.

Tågtrafiken ställs in

För att genomföra arbeten kommer tågtrafiken att stoppas. Detta sker på torsdag förmiddag, klockan elva. Planen är att under ett strikt 90-timmars schema få den nya porten på plats. Detta kräver att tågrälsen plockas bort och tåg som kommer norrifrån, de stannar eller vänder i Skövde.

– Det är dessa 90 timmar som är kritiska, säger Svante Jildenhed, men fortsätter med att förklara att han är övertygad om att tågen kommer rulla igen klockan fem på måndagsmorgonen.

– Det har gjorts en genomgång av vad som riskerar att ställa till problem. Så företaget som anställts för att göra detta, de är förberedda om något skulle hända.

Tre spårarbeten samtidigt

Medan arbetet pågår i Skövde arbetas det också på rälsen i Falköping. Sammanlagt kommer det därför att pågå tre spårarbeten i de två städerna under helgen. Men att arbetet i Falköping skulle påverka tågtrafiken ytterligare, det är inte något Svante Jildenhed befarar.

– Att arbetena i Falköping skulle påverka tågtrafiken mot till exempel Göteborg, det är ingenting jag hört om, säger han.

Arbetat sen oktober

Från början var det tre företag som uttryckte intresse för att ta sig an projektet. Det vars kostnadsförslag bäst matchade Trafikverkets krav blev till slut NRC group, ett företag med norska rötter men som även har verksamhet i Sverige. När tidningen når Christian Carling, som arbetat med projektet sedan de fick uppdraget i oktober förra året, säger han sig också se positivt på helgens utmaningar.

– Vi har ju förberett detta under en väldigt lång tid. Så allt kommer stå klart klockan fem på måndag morgon, som planerat, säger han och fortsätter med att informera om att det kommer vara runt 30 personer från NRC på plats under lördagen.

Förlängda restider

Eftersom tågen mellan Skövde och Falköping kommer att ersättas med buss, är längre restider att vänta. Något resenärer får information om via bland annat biljettköp, enligt SJs presskommunikatör Carl-Johan Linde.

– Den förlängda restiden är därmed inplanerad i själva bokningsdialogen, skriver han till tidningen.

För resenärer som åker med Västtrafik finns även information om ändrade restider på deras hemsida, eller app.