Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Symbolpolitik utan stöd i aktuell forskning

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Språkkrav för invandrare och förbud mot religiösa skolor saknar stöd i forskningen, konstaterar insändarskribenten.

Mycket har skrivits och sagts om den nya regeringen. Av alla punkter man är överens om finns ett språkkrav för invandrare.

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, anser att kravet är att sätta stopp för Sverigedemokraterna. Det kan tilläggas att när Folkpartiet, dagens Liberalerna, förde fram samma krav i valet 2002 resulterade det i en jätteseger med 31 nya mandat. Till saken hör dock att språkforskningen visar att ett liknande krav inte gynnar en språkinlärning i praktiken.

En annan punkt gäller etableringsstopp för friskolor med konfessionell inriktning. Även om det inte sägs öppet är det självklart att förbudet gäller skolor med islamisk bakgrund, medan de skolor som det gäller domineras av huvudmän som Svenska kyrkan i första hand, men kommer förbudet att även gälla, när en judisk församling vill starta en skola? Jag bara undrar. Dessutom är flertalet skolor med bristande integration kommunala.

Att det gäller symbolpolitik utan stöd i aktuell forskning är de flesta forskare överens om. Kanske kan man öka innehållet av sakpolitik genom att åtminstone forskningsministern i framtiden har erfarenhet av egen forskning.

Lars Hjertén (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel