Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Swexit – vindflöjelspolitik som måste genomskådas

Det vore en katastrof om Sverige lämnade EU. Inte minst skulle det vara en katastrof för Gästrikland, eftersom omkring 2 500 arbetstillfällen därmed skulle riskera att förloras, skriver Said Abdu och Per-Ola Grönberg, L.

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har under lång tid arbetat aktivt för ett svenskt utträde ur unionen, men har ändrat retoriken inför EU-valet. Deras opportunistiska poserande är vindflöjelspolitik som måste genomskådas.

Det är svårt att räkna på vad Sverige tjänar på EU-medlemskapet. Den fria rörligheten av människor, varor, tjänster och kapital är alltför omfattande. Ändå har det gjorts studier på vad ett utträde ur EU skulle kosta räknat i antal arbetstillfället. Det ger en fingervisning om hur stor ekonomisk inverkan EU har på det svenska välståndet.

En sådan studie presenterades i rapporten Varning för Swexit som publicerades förra året. Eftersom EU-valet är i antågande är frågan om det svenska EU-medlemskapet återigen aktuell. Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – stora partier i den nationella politiken – vill att Sverige lämnar det europeiska samarbetet.

Partierna formulerar sig på olika sätt, Vänsterpartiet säger rätt ut att de verkar för ett utträde, Sverigedemokraterna säger att de verkar för en folkomröstning, men det är tydligt att extremerna i svensk politik möts i denna fråga.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har meddelat att man har omprioriterat sina åsikter och att man inte längre tycker att Sverige borde lämna EU, men det är ingenting annat än falsk opportunism. Det blir tydligt om man betänker att partiernas ideologiska grund inte har förändrats en millimeter. Den underliggande politiska kursen ligger med andra ord fast, och när som helst kan den hetsiga anti-EU-politiken komma upp till ytan igen.

Partiernas eftergifter är framtvingade av en stark positiv opinion för EU i Sverige. De slingrar sig och arbetar nu med att ersätta sina stora ambitioner med blygsammare förslag. Det är ett både försåtligt och oärligt sätt att bedriva politik på.

I rapporten ”Varning för Swexit” konstateras att 150 000 arbetstillfällen riskerar upphöra att existera i landet om Sverige lämnade EU. Som politiker är det är lätt att gömma sig bakom konspirationsteorier av olika slag, men det är direkt oansvarigt när det är vanliga människor som i slutändan står i skottlinjen för den faktiska politiken. 2 500 arbetstillfällen kan sätta mat på bordet för lika många hushåll i Gästrikland, och än fler genom de ökade skatteintäkterna. I grund och botten är EU, freden, den fria rörligheten för varor, människor, tjänster och kapital någonting bra.

Om man sålunda värnar freden och sammanhållningen i Europa den svenska ekonomin och den svenska välfärden är varken Vänsterpartiets eller Sverigedemokraternas vindflöjelspolitik bra alternativ i det stundande EU-valet.

I kontrast till dem finns det tack och lov åtminstone ett parti som är mycket positivt till det svenska EU-medlemskapet, som vill att Sverige ska axla ett större ansvar i EU, och som vill ha mer samarbete, inte mindre: Liberalerna.

Said Abdu, L

kandidat 3 till Europaparlamentet och tidigare riksdagsledamot

Per-Ola Grönberg, L

kandidat 29, till Europaparlamentet, kommunalråd i Sandvikens kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel