Therese Karlsson och medförfattaren Mattias Blomfeldt arbetar som förskollärare på samma förskola i Hallsberg.

När jag började jobba på förskolan för fyra år sedan hade den teknikinriktning. Det fanns inte böcker om teknik för barn i den åldern, då skrev vi en bok, menar Karlsson som tillägger:

Det fanns ju teknikböcker, men de är mer för äldre barn och faktaböcker om hur man ska göra. Det här som vi skrivit är mer en sagoberättelse och barnen får kunskap genom sagan. Jag jobbar med två-tre-åringar på förskolan, de lär sig så snabbt.

Från början var det bara tänkt som en bok som skulle användas på förskolan i Hallsberg, men det har nu utvecklat sig till något betydligt större.

Jag föreslog att vi skulle prova att göra något mer av det så fler få ta del av det, berättar Therese.

Så olika bokförlag kontaktades och det slutade med att Karlsson och Blomfeldt skrev kontrakt med Tomsing.

Jag föll pladask, det var så bra, säger Tomas Hagenfors, som driver bokförlaget Tomsing i Hallsberg, om teknikbarnböckerna.

Kontraktet gäller för en hel barnboksserie med namnet De mäktiga fem. Det är fem olika böcker som handlar om de grundläggande tekniska funktionerna – barnen får möta figurerna Skruven, Hjulet, Kilen, Hävstången och Lutande Planet. Huvudkaraktären Skruven tar hjälp av sina vänner, med olika tekniska egenskaper, för att lösa olika problem.

Under hösten har de tre första böckerna i serien släppts. De två återstående böckerna kommer nästa år.

Mattias Blomfeldt är illustratör till böckerna. När det gäller texten klargör Therese att hon och Mattias har jobbat jättemycket med den för att den ska vara lätt att förstå för barnen. Samtidigt har de tänkt på att inte ha för stor textmängd.

Med för mycket text tappar man barnen.

Dels är det en saga, dels är det läromedel. Det är ett pedagogiskt material. I texten har vi karaktärerna könsneutrala, förklarar den tidigare Axvallsbon som vill nå både pojkar och flickor med böckerna.

De mäktiga fem har fått positiva omdömen och har även blivit en försäljningsmässig succé.

Det har gått så himla fort. Vi har sålt väldigt mycket böcker på kort tid, framför allt förskolor har visat väldigt stort intresse. Det är jättekul, tycker Therese Karlsson.

Det är mycket beställningar från bibliotek, förskolor och även privatpersoner från hela landet, tillägger Tomas Hagenfors.

Nej, verkligen inte, svarar Therese som påpekar:

Min dröm har alltid varit att bli författare sedan jag var pytteliten, men det här var något som bara blev. Jag har inte fattat att det är sant än.

Eventuellt kommer De mäktiga fem-böckerna också att översättas till flera andra språk. Enligt Hagenfors finns det nämligen ett stort internationellt intresse för barnboksserien.

Det känns jättestort. Det skulle vara superkul givetvis om andra länder vill ta del av boken. Det är större än jag någonsin tänkt, kommenterar Karlsson.

Barnböcker brukar handla om små gulliga prinsessor. Här är det plötsligt fem verktyg inom tekniken, det är ett unikt område de har hittat, säger Hagenfors i ett försök att förklara böckernas popularitet.

32-åriga Therese Karlsson flyttade från Axvall för elva år sedan, men hon är ofta på besök i hemorten.

Efter succén med De mäktiga fem har hon planer på att ge ut fler böcker även om hon fortfarande bara ser författarskapet som en hobby.

Det är många som är förvånade. Mina närmaste vet ju att jag gillar att skriva, men en del visste inte om det. Det blev en överraskning när jag hade skrivit kontrakt med förlaget.

Man har fått mersmak. Jag har mina projekt, jag får se vad som händer med dem. Det är barnböcker i första hand. Sedan har jag under flera års tid hållit på att skriva en ungdomsbok, berättar Therese Karlsson.