Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studie: screening av prostatacancer minskar dödlighet med 30 procent

Socialstyrelsen har avrått från screening av prostatacancer. Nu visar en ny studie att dödsfallen kan minska 30 procent med denna typ av screening.

Maria Frånlund, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har skrivit en avhandling om screening för prostatacancer. Den baserar sig på uppgifter från en stor studie som startades 1995 i Göteborg, enligt en text om studien på Göteborgs universitets hemsida.

20 000 män, som var mellan 50 och 64 år när studien startades, ingick i studien. Hälften lottades till en screeninggrupp som erbjöds PSA-test vartannat år och cellprovtagning om förhöjda PSA-värden upptäcktes. Hälften lottades till en kontrollgrupp som inte erbjöds PSA-prov.

22 år senare hade 300 av männen dött i prostatacancer. Risken visade sig vara 30 procent lägre för de män som ingick i screeninggruppen.

Enligt Göteborgs universitet är studien unik och har den längsta uppföljningstiden av alla screeningstudier för prostatacancer i världen.

Den kommer året efter att Socialstyrelsen avrått från allmän screening med PSA-prov, då negativa konsekvenser som överdiagnostik och överbehandling ansågs överväga nyttan.

Studien togs upp i regionfullmäktige för Västra Götaland när Jim Aleberg (S) ställde en fråga till Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) under tisdagen. Jim Aleberg undrade om Jonas Andersson var beredd att vidta åtgärder för att införa ett program för PSA-prov i ljuset av den nya studien.

Jonas Andersson välkomnade den nya forskningen men menade sig inte vara den bäst lämpade att bedöma värdet av denna, utan ville överlämna det till professionen. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen ska på onsdag denna vecka få information från program- och prioriteringsrådet som fått i uppdrag att undersöka ett införande av organiserad provtagning av prostatacancer.

– Vi vill bana väg för screening i framtiden, men vi vill börja med organiserad provtagning. Idag är detta inte en jämlik vård i regionen. De som har hälsoundersökningar och bra förutsättningar i plånboken går och testar sig, men vi har ett stort mörkertal och det visar sig att dödligheten är större i vissa grupper, sa Jim Aleberg i regionfullmäktige.