Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strandskyddskontroller genomförs i nästa vecka

Redan i början av juni fick fastighetsägarna kring Husgärdessjön, Bysjön och Skärvalången information om att strandskyddskontroll var på gång. I nästa vecka är det dags och det blir också första gången som en sådan planerad tillsyn görs i Skara kommun.

I den information som gått ut till fastighetsägarna kring sjöarna så framgår det att tillsynen kommer att skötas av två av kommunens miljö- och bygglovshandläggare. I meddelandet uppmanas också fastighetsägarna att i god tid innan tillsynen ta bort eventuella anläggningar och anordningar som inte har dispens och som därmed inte får vara inom strandskyddat område. Det kan exempelvis handla om utplacerade trädgårdsmöbler, skyltar, staket eller om man anlagt en trädgård inom det strandskyddade området.

Vid de aktuella sjöarna Husgärdessjön, Bysjön och Skärvalången råder strandskydd intill 200 meter från strandlinjen.

Syftet med den planerade strandtillsynen är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och för att trygga livsvillkoren för växter och djur på land och i vattnet.

Insatsen som görs i Skara kommun är en del av en större gemensam regional tillsynsinsats där sammanlagt 27 kommuner i Västra Götalands och Hallands län kommer att kontrollera strandskyddet i områden som är viktiga för friluftslivet och växt- och djurlivet.

Skara kommun skriver i sitt pressmeddelande att det är ganska vanligt att de som har hus eller mark inom strandskydd inte har kännedom om att det är byggförbud inom skyddade områden. Ska något byggas måste man ha en dispens från tillsynsmyndigheten.

I första hand kommer planerad strandskyddstillsyn genomföras för att upptäcka sådant som kan hindra friluftsliv eller påverka växtliv- och djurliv negativt.

Det här är första gången som Skara kommun genomför planerad strandskyddstillsyn och det kommer endast ske i områden där inte andra områdesskydd gäller. Det är länsstyrelsen som ansvarar för tillsyn av Natura 2000, naturreservat och landskapsskyddade områden.