Det är lagmannen som fattat beslutet om säkerhetskontroll och den ska bestå varje rättegångsdag, från morgonen till förhandlingen slutat på eftermiddagen.

– Normalt görs det när man bedömt att det finns en hotbild, förklarar de två områdespoliser som finns på plats.

Det är ett mycket omfattande mål och rättegången mot de åtalade kommer att pågå under flera dagar. Idag till och med torsdag går Skaraborgs tingsrätt igenom de första åtalspunkterna och först nästa vecka väntas mordet i Moholm komma upp.

Totalt står sju personer åtalade misstänkta för brott, varav två är de två huvudmännen, en 50-åring och en 47-åring. De har suttit häktade sedan i somras efter att 44-åringen hittades död vid en gödselbrunn strax utanför Moholm.

Läs mer: Åklagaren ser tänkbart motiv

Läs mer: Planerade att starta kriminell organisation

Nio åtalspunkter ska gås igenom, flera fall av misshandel, olaga frihetsberövande, synnerligen grov misshandel, skyddande av brottsling, grovt vapenbrott och mordbrand. Däremot är det enbart 50-åringen som står åtalad misstänkt för mordet i Moholm.

Han har hittills nekat till mord.

Kammaråklagare Jenny Karlsson har tidigare förklarat att ett tänkbart motiv till brotten är ouppklarade narkotikaaffärer.

– Jag ser en händelsekedja som lett till flera grova brott, har hon uppgett.

Enligt henne och polisen känner de sju nu åtalade personerna varandra sedan tidigare.

En del av de misstänkta har enligt åklagaren försökt dölja spår efter brott och bland annat eldat upp den bil som man tror att 44-åringen blev skjuten i.

I dag togs den första åtalspunkten upp. Det gäller en misshandel av en funktionsnedsatt kvinna. Hon blev nedslagen med järnrör av 47-åringen utanför pressbyrån i centrala Töreboda i maj 2018.

– Han kom emot mig med järnrör och hotade, berättar kvinnan vid rättegångens första dag.

Enligt åklagaren var syftet att få tyst på kvinnan eftersom hon skrek över gatan för att få stopp på en misshandel. Hon var vittne till hur 47-åringen och 50-åringen började slå mot en man på andra sidan gatan. När hon försökte dra uppmärksamhet mot vad som höll på att hända gav sig en av gärningsmännen på henne istället.

Läs mer: Offret sköts i huvudet

Relaterat till artikeln