Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor ökning av antal UF-företag i Skaraborg

Hela 893 gymnasieelever i Skaraborg driver UF-företag i år. – Det är glädjande att se att UF-företagandet ökar från år till år, säger Louise Samuelsson, regionchef, Ung Företagsamhet Skaraborg i ett pressmeddelande.

33 706 gymnasieelever driver UF-företag i Sverige läsåret 2019/2020. I Skaraborg uppgår siffran till 893, vilket är en ökning med 146 elever sedan förra året. Skaraborg är en av tre regioner som ökat procentuellt mest i Sverige i förhållande till föregående år enligt pressmeddelandet från Ung Företagsamhet Skaraborg.

Årets siffror visar, precis som förra årets, att det är populärt att driva UF-företag på många högskoleförberedande program medan andelen UF-elever är fortsatt relativt låg på yrkesförberedande program nationellt sett.

I Skaraborg börjar dock trenden att brytas något. UF-företagandet på Ekonomiprogrammet ökar men den största ökningen står Naturbruksprogrammen för där 107 gymnasieelever driver UF-företag. El- och energiprogrammet och Hantverksprogrammet ökar också.

– Det är glädjande att se att UF-företagandet ökar från år till år. Samtidigt är det viktigt att fler elever på fler program får möjlighet att prova sin företagsamhet och sin kreativitet. Till exempel elever på teoretiska och yrkesförberedande program som ska direkt ut i ett liv som företagare eller som anställda i små- och medelstora företag. De borde givetvis få öva på sitt entreprenörskap inom ramen för sin skolgång, säger Louise Samuelsson.

Enligt pressmeddelandet finns forskning som visar att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer.

– Ung Företagsamhet gör skillnad både för enskilda människor och för samhället. Därför är det extra viktigt att vi har en fortsatt god samverkan mellan skola, offentlig sektor och näringslivet. Att arbeta tillsammans är det som ger framgång, säger Louise Samuelsson.