Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor invigning av Regionens hus i Skövde

Det nya Regionens hus i Skövde är invigt. Det ger plats för 400 medarbetare inom regionen och detta till en lägre kostnad än lokalerna som lämnats.

Regionens hus invigdes officiellt när fastighetsägaren Hemsös vd Nils Styf lämnade över passerkort i guld till regiondirektören Ann-Sofi Lodin och regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M). Det skedde under en ceremoni i entréhallen i Regionens hus, där människor samlats inte bara på entréplan utan även i trapphuset och på de övre planen för att titta ner på invigningen.

Innan förklarade regiondirektören Ann-Sofi Lodin på en pressträff att hon ser stora fördelar med att samla verksamheter under ett och samma tak för intern samverkan, men också för att Regionens hus syns utåt.

– Vi blir mycket synligare, det blir tydligare för omgivningen att vi är här, att vi här på plats i Skaraborg och kommer så att förbli, säger hon.

Regionens hus i Göteborg kommer att ägas av regionen, men i Skövde hyrs huset.

– Upprinnelsen är att vi i Göteborg också äger tomten. Vi köpte tomten för länge sedan, säger Ann-Sofi Lodin.

– Vi vill äga de lokaler vi bedriver tung verksamhet i, som sjukhus. Här blev det två olika modeller, mest för att vi ägde tomten i Göteborg.

Regionen räknar med att spara tre miljoner kronor i hyra och driftskostnader när man nu samlar så många verksamheter under ett tak. Kostnaden beräknas sänkas från 16 till 13 miljoner kronor.

Det aktivitetsbaserade arbetssättet är nytt för många medarbetare.

– Det har mottagits övervägande positivt. En del har varit fundersamma innan. Det kan finnas en oro för att inte ha en egen arbetsplats, säger Ann-Sofi Lodin.

Enligt projektledaren Lillemor Harnell har inflyttningen gått förvånansvärt bra.

När Skövdes kommunalråd Katarina Jonsson (M) talade under invigningen var hon noga med att betona att det nya Regionens hus inte bara gynnar placeringsorten Skövde utan hela Skaraborg.

– Vi är jätteglada att ni slår ner era bopålar här i Skaraborg, sa hon.

Arkitekten Micael Ekberg berättade vid ceremonin om utformningen av huset, som inte varit en helt enkel uppgift.

– Det ska vara värdigt, pålitligt och tryggt och samtidigt ha en framtoning av att inte skattebetalarnas skattepengar slösas, en lågmäld byggnad, sa han.

Han uttryckte också att det finns en koppling till den antika historien.

– Det är ett gammalt trick om man vill återspegla demokratin så går man tillbaks till dess vagga. Tegel är förknippat med den romerska republiken och fönstren kan ses som kolonner, sa han.

Nilla Berko har som arkitekt arbetat med inredningen i huset.

– Inredningen stödjer det aktivitetsbaserade arbetssättet. Det ställer höga krav på att möbler och färgsättning stödjer de de tre zonerna, sa hon.

Medarbetare väljer zoner utifrån vad de ska göra, om de vill arbeta tyst eller samtala.

Konstnären bakom verket Halo som finns i entréhallens ljusgård, Pia Thörnell, berättade att hon tagit fram verket särskilt för platsen och att hon alltid gillat atrium som typ av rum.

– Jag ville ta vara på ljuset och valde ett transparent material, plexiglas. Det tar upp ljuset, som även silas och reflekteras. Det blir ett suggestivt och subtilt ljus- och skuggspel. Det börjar i två punkter som möts, rör sig rytmiskt ner och slutar i bottenpunkten, sa hon.