Stoppet inleddes efter ett larm vid 07.45-tiden om en misstänkt olycka. Enligt Trafikverket påverkade stoppet all trafik – ett 30-tal tågstationer på Västra Stambanan – mellan Göteborg och Stockholm.

– Det är en säkerhetsåtgärd i det läget då är det inte var säker om något blivit påkört. Då måste vi ut på spåren och undersöka, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Det var initialt osäkert om några personer skadats. Räddningstjänsten i Östra Skaraborg anlände till olycksplatsen vid 08-tiden på morgonen och även ambulans och poliser var larmade till olycksplatsen.

Bild 1 av 4 Räddningstjänsten sökte av hela området från kollisionspunkten till tåget utan att hitta något mer än en påkörd fågel.

Foto Peo Janson

– Vi fick uppgifter från lokföraren att han kört på något med sitt godståg, säger Mikael Ström, insatsledare, som strax innan klockan 09.00 meddelade att räddningstjänsten var på väg att avsluta ärendet.

Räddningstjänstens personal hade sökt av sträckan från kollisionspunkten och fram till tåget, utan att hitta någonting, säger han. Under tiden som sökinsatsen pågick upptäcktes dock att en påkörd fågel satt fast på loket.

– Vi har hittat en fågel så det är väl det han märkt av att han kört på, säger Mikael Ström.

Därmed bedömde räddningstjänsten att insatsen kunde avslutas och trafiken skulle släppas på igen.

– Så fort vi har återsamlat all personal och säkerställt att ingen är kvar på järnvägen så kommer vi ge klartecken för Trafikverket att släppa på igen, sa Mikael Ström vid 09-tiden och strax därpå meddelade Trafikverket att stoppet var hävt men det kunde vara fortsatta förseningar.

Polisen misstänker inget brott i samband med händelsen.

Även vid Partille stoppades tågen under förmiddagen vilket påverkade trafiken på Västra stambanan. Vissa tåg ställdes in och ersattes med buss, medan en del tåg fick ta andra vägar, uppger Joanna Ljunggren på Trafikverket. Klockan 11.55 meddelade Trafikverket att tågtrafiken var i gång igen men det kunde vara fortsatta förseningar.