Det var under onsdagen som det gamla lokstallet i centrala Hässleholm brann ner. Branden, som misstänks vara anlagd, har lett till stora tågstörningar på sträckan mellan Malmö och Stockholm, på Södra Stambanan och på Markarydsbanan, enligt Trafikverket.

Under torsdagen gjordes en skadebesiktning och Trafikverket bedömde därefter att trafiken kan komma igång ifrån Hässleholm tidigast under nästkommande fredag, den 23 augusti, då branden har orsakat skador på spår, signalsystem och kontaktledningar.

– Det är ett komplicerat återställningsarbete. Vi arbetar med det nu och under tiden kan inga tåg passera Hässleholm, säger Trafikverkets presstalesperson Josefine Gröndahl.

Bussar ersätter inställda tåg i begränsad omfattning, och vissa fjärrtåg leds om via en annan bana. Trafikverket uppmanar resenärer som ska åka med tåg som passerar Hässleholm att om möjlig välja andra resealternativ.

– Hur tågen kommer att ledas om eller ersättas kan jag inte svara på, det är upp till respektive tågbolag, säger Josefine Gröndahl.