Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöd till kulturarbetare i corona-krisen

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Coronapandemin och dess stora inverkan på kulturlivet får regionens kulturnämnd att lätta på plånboken och dela ut extra mycket stipendier.

Många kulturarbetare och konstnärer har drabbats hårt ekonomiskt av coronapandemin. Därför har Västra Götalandsregionen valt att satsa extra mycket på stipendier, för att stötta kulturlivet i corona-krisen.

– Kulturarbetarna är oerhört hårt drabbade av Corona-situationen. De flesta föreställningar, utställningar och andra evenemang är inställda och den enskilde saknar inkomster. Därför tror vi att stipendierna är särskilt välkomna i år, säger Conny Brännberg (KD), ordförande för regionens kulturnämnd, i ett pressmeddelande.

För att snabbt kunna stötta fria kulturutövare i en tid då många drabbats hårt har även 35 stipendier om 20 000 kr för enskilt residensarbete, under rubriken Residency at Home, tagits fram. Residens innebär vanligtvis att en konstnär eller kulturutövare reser till en annan plats för att utveckla och fördjupa sin konstnärliga praktik, där också ofta den nya platsen spelar en central roll.

– Nu när rekommendationerna stoppar längre resor har vi öppnat möjligheten för hemmaresidens, säger Sofia Wik, ordförande i Styrelsen för kulturutveckling i pressmeddelandet.

– Stipendierna ger professionella fria utövare i Västra Götaland, från alla konst- och kulturområden, möjlighet till ett tillfälligt ekonomiskt stöd för att utveckla sitt konstnärliga uttryck.

Kulturnämnden utlyser även 100 utbildningsstipendier för kulturutövare, som går att söka från och med den 18 maj. Kurserna kommer att vara öppna för fler, men 100 deltagare kan söka om det särskilda utbildningsstipendiet om 17 000 kr.

Den ideella föreningen Kulturakademin har fått i uppdrag att ta fram tre digitala utbildningar som stipendiaterna får välja på: Ekonomi, marknad och sälj, Rörlig bild och digitalisering samt Friskvård och stresshantering.