Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statsvetaren: "Det är inte sämre än någon annanstans"

Att det är många som inte känner igen de ledande politikerna i sin egen kommun är inget som förvånar Folke Johansson som är professor emeritus i statsvetenskap på Göteborgs Universitet. – Det är inte sämre än någon annanstans, det tror jag inte, säger han.

En enkät vi gjorde visar att det är vanligt att invånarna i kommunerna inte riktigt har koll på vilka som egentligen styr på deras egna hemmaplan. Vi tog med bilder på kommunalråd och oppositionsråd i Skara, Skövde, Falköping och Tidaholm och frågade människor på gatan om de visste vilka politikerna i deras kommun var.

23 personer fick frågan. Sex personer hade alla rätt, fem personer kände igen någon av politikerna och tolv personer kände inte igen någon alls.

Folke Johansson är professor emeritus i statsvetenskap på Göteborgs Universitet med särskild inriktning på kommunalpolitik. Han reagerar mer på att sex personer kände igen alla än att tolv personer inte kände igen någon.

– Att såpass många lyckades peka ut alla är nästan ovanligt. Majoriteten kan kanske peka ut det ledande kommunalrådet i sin kommun, men inte mer än så. Så jag tycker att det är en förhållandevis hög kännedom ändå, säger han.

Varför är det såpass vanligt att människor inte känner igen de ledande politikerna i sin egna kommun?

– Kännedomen kommer till en väsentlig del från massmedia och det är dessvärre så att många läser måttligt mycket från massmedia överhuvudtaget. Och de som läser det är selektiva och inte alltid intresserade av politik. Man ser bilder på politikerna, men man lägger det inte på minnet. Det krävs lite intresse för att det ska fastna.

De tillfrågade i Skövde hade sämst koll och de tillfrågade i Tidaholm hade bäst koll. Det är också den största och den minsta kommunen. Är det överraskande?

– Förr var det så att i de riktigt små kommunerna kände man igen politikerna, men det berodde mycket på personlig kännedom. Nu tror jag mer att det beror på om det har funnits frågor som har varit omdiskuterade och som kanske lett till bråk och om dessa har förekommit mycket eller lite. Det är mer troligt att skillnaden beror på sådana tillfälliga förklaringar.

Folke Johansson tror inte att det är något större problem att invånarna inte känner igen sina politiker – så länge de vet vad de står för.

– Det är viktigare att veta vad partierna vill göra och vilken politik de driver. Men det är klart att det kan vara bra om man känner till någon eller några av de lokala politikerna. Skulle man få för sig att själv ta kontakt är det ju avsevärt lättare om man har åtminstone något ansikte i bakhuvudet.

Hur bra koll har väljare på lokalpolitiken, tror du?

– Det är ändå rätt så många som följer den och är intresserade. Det är bort mot en tredjedel som röstar olika i kommunalvalet och riksdagsvalet. Då beror det i de flesta fall på något i kommunen – en fråga eller en person som de har reagerat på. Så minst en tredjedel av väljarna tar separat ställning och sedan finns det säkert ytterligare personer som gör det men ändå landar i samma parti.