Scenen är hämtad från det skådespel som deltagarna i Skara Skolscens första sommarkollo håller på att skapa. Under två veckor ska två grupper av barn från hela Sverige bo, spela teater och umgås i det före detta tingshuset.

– Vi har ett jättefint hus, teaterlokal och rekvisita här, som bara används 20 veckor på våren och 20 veckor på hösten. Därför vill vi gärna använda dessa resurser till något mer, säger Leif Carlsson som är skolchef på Skara Skolscen.

Nu har man 14 barn mellan 10 och 12 års ålder på plats, och nästa vecka kommer elva ungdomar mellan 13 och 16 år.

Stage fighting

Två av deltagarna denna vecka är Ester Veghed och Daphne Elmgren. De kommer båda från Skara och har lärt sig mycket nytt.

– Vi har bland annat fått lära oss hur man slåss på låtsas, så kallad "stage fighting", att prata med högre och tydligare teaterröst och just nu väljer vi kläder till pjäsen. Jag ska spela djävul och har hittat en mössa med horn. Jag är också berättare i historien, säger Ester.

– Jag spelar två roller, en klasskompis och en av medlemmarna i familjen från 1800-talet. Det har varit väldigt roligt och vi har fått många nya kompisar, säger Daphne.

Föreställningen har deltagarna själva improviserat fram, skrivit synopsis till och repeterar nu under ledning av bland annat den tidigare skolscenseleven Martha Tedla, Cassandra Tholin, Nora Olofsson och Tilda Meissner.

– Vi började med lära-känna-lekar och improvisationslekar innan alla fick välja varsin kostym och en rekvisitadel. Därefter delades barnen in tre olika grupper där de fick improvisera fram en historia efter de prylar de valt, säger Tilda Meissner.

Därefter skapades ett synopsis med de scener som man arbetar med nu.

Tidsresa

Handlingen kretsar kring en grupp barn som vid ett museibesök hittar ett gömt rum som för dem tillbaka till år 1829. De hamnar hos en en ond grevinna som förtrollat alla i huset så att de inte minns att det egentligen är de som äger det. Grevinnan tvingar också flera barn att städa åt henne, men barnen från framtiden hittar en medaljong som kanske kan bryta förtrollningen.

– Det är roligt att spela "bad guy", för jag är inte alls sådan i verkligheten, säger Siri Furtenbach, som som spelar den onda grevinnan.

– Jag ska inte avslöja exakt hur det går, men kanske de låser in mig i ett rum och låter mig ruttna där, säger Siri med ett skratt.

På fredag blir det grillkväll i trädgården och på lördag kommer den spännande upplösningen att avslöjas för alla barnens föräldrar innan nästa grupp anländer på söndag.

Blir det en fortsättning nästa år?

– Ja, då siktar vi på att hålla sommarkollot under tre veckor, säger Leif Carlsson.