Du har säkert många gånger hört att vi sover en tredjedel av våra liv och att det därför är logiskt att sova åtta timmar per natt.

Morgontrött? Kanske beror det på att du egentligen sover för lite.

Foto MIKAEL ANDERSSON / TT

Daniel Gartenberg, professor i beteendevetenskap vid Penn State University i Pennsylvania i USA, har genom sina studier kommit fram till att det logiska i stället bör vara att sova åtta och en halv timme per dygn för att bättre kunna anpassa oss till det som krävs i dag då vi nästan alltid är uppkopplade.

En powernap mitt på dagen är något som rekommenderas för att få mer tid till vila och för att samla tankarna.

Foto Christine Olsson/TT

I en intervju med magasinet Quartz utvecklar hur han har kommit fram till resultaten.

– Under de senaste 50 åren har vi i snitt sovit en timme mindre per natt. Det är en stor skillnad och en hel del kan förklaras med tillgången till tv och mobiltelefoner som alltid är i gång, men jag tycker att det största problemet är att det ofta saknas balans mellan arbete och fritid. Många människor har jobb där de alltid är uppkopplade och får ta emot mejl dygnet runt. Till stor del har vi inte längre vanliga nio-till-fem-jobb, säger Daniel Gartenberg.

I USA har debatten förts om att det kan vara en god idé att meditera en kortare stund varje dag för att bättre kunna samla sina tanker och hitta nya krafter. Daniel Gartenberg anser att det vore bättre att satsa på en kortare vila, en så kallad powernap, mitt på dagen.

– När du sluter dina ögon och kopplar bort hjärnan, även om det bara är en liten stund och du inte somnar, så får det positiva effekter. Men om du är en person som har svårt att slappa av för att ta en powernap så kan meditation i stället vara en bättre idé.

Han klargör att själva tankepausen är det viktigaste momentet.

– Många har uppfattningen att de hela tiden måste jobba hårdare för att uppnå resultat. Många gånger kan du lyckas tänka i nya banor genom att vila lite mer, säger Daniel Gartenberg,