Trädgårdsmästaryrket har funnits i släkten Kellgren i över 200 år. Att Gervin Kellgren startade Lundsbrunns handelsträdgård 1927 var därför ingen skräll när det skedde. Sedan dess har verksamheten gått vidare i släkten. Lars Kellgren är den tredje generationen som äger handelsträdgården, som i år fyller 90 år.

Självklart ska ett sådant tillfälle firas tyckte Lars som i dag driver trädgården tillsammans med sin fru Liselotte Johnson och på lördagen var det dags. Med vädret på topp kunde Lars bara konstatera att dagen var en fullträff.

– Det här är perfekt på alla sätt. Vi hade tänkt ha det på hösten för det var då det började en gång i tiden. Men sen tyckte vi att våren var en bättre tid då husen är fulla av blommor och växter och odlingssäsongen ska igång, säger Lars.

Redan när man öppnade på morgonen började folk strömma in. Sedan var det fullt med besökare långt fram på dagen. Många botaniserade i det stora utbudet av blommande vårväxter men blev även underhållna av Hällekis musikkår och körer från Dalängsskolans musikklass 8 från Lidköping samt Svenska kyrkan i Ledsjö.

På plats fanns även representanter från Almnäs slotts lantbruk och mejeri och förevisade sina produkter. Dessutom fanns möjlighet att testa på ponnyridning eller pröva lyckan på ett lotteri.

Att döma av köerna till kassan blev det en bra dag för försäljningen. Penséerna var uppenbart populära. Lars bekräftade att de är en klassiker i sammanhanget.

– Det är en säker vårblomma som tål lite frost, och ger färg. Den har säkert funnits under de här 90 åren, det kan jag garantera, säger Lars.

Bland dem som gjorde ett inköp var Christine Landgren från Axvall, som var på plats med sonen Milton Svantesson.

– Jag köper 24 penséer och en vit förgätmigej. De ska sättas ut i lådor på balkongen och på hundens grav, berättar Christine.

– Det är faktiskt första gången jag är här. Jag har åkt förbi många gånger, men det har inte blivit av att jag gått in, men nu blev det så i dag, tillägger hon.

Penséerna hör till kategorin utplanteringsväxter som är handelsträdgårdens främsta utbud. I Lundsbrunn odlar man 3000 kvadratmeter under tak, samt lite på friland. Dessutom hyr man in sig på annan plats för att klara av att ta fram det som behövs till alla order man har.

– Vi levererar till ett 60-tal kyrkor men även kommuner i området. Dessutom har vi samarbete med några grossister som lägger över order till företaget, berättar Lars.

Utöver Lars och Liselotte finns fem anställda i företaget.

– De är fantastiska och ställer upp i ur och skur, säger Lars med eftertryck.

För dagen är också Lars två söner och dottern på plats och hjälper till, som normalt inte är med i verksamheten. Oklart är om någon av dem kommer att ta över.

– De har sina jobb och att vara egen företagare i dag ställer höga krav. Det är osäkert om de vill ta det steget, konstaterar Lars.

Att han själv blev trädgårdsmästare förklarar Lars med att det bara blev så.

– Jag växte upp med det och hade inga andra tankar på vad som skulle vara roligare eller trevligare. Och jag har inte ångrat mig. Visst har det varit motigt ibland, men man får inte ge sig, säger han med ett leende.