Kvällarna blir mörkare och snart händer det spännande saker på natthimlen. Astropedagog Gunnar Sporrong berättar om varför man ska vända blicken mot uppåt, natten mellan 12-13 augusti.

I år har vi som vanligt ett stjärnfall som en fin inledning på astronomisäsongen. Det är Perseiderna, en meteorskur som vi kan uppleva från jorden varje år, som man kommer kunna se denna kväll, förklarar han.

Det som kallas för stjärnfall, eller meteorer, är i själva verket moln av stoft från kometer ni form av små sandkorn. När dessa träffar jordens atmosfär i en rasande hög fart bromsas kornen snabbt ner och luften i dem hettas upp till flera tusen grader. Luftspåret som bildas efter sandkornet är det fenomen som brukar kallas för stjärnfall.

Meteorskuren Perseiderna är ett sådant moln av stoft från kometen Swif-Tuttle, vars rester rör sig i en bana runt solen. Jorden korsar denna bana årligen och förra året passerade vi ett så tätt stråk att man kunde se 150-200 stjärnfall per timme.

I år passerar vi den mest koncentrerade delen av molnet den 11-13 augusti. Tidsmässigt sammanfaller det alltså också nästan med fullmåne, vilket kan göra det lite svårare än vanligt att se stjärnfallen. Min bedömning är dock att 25-50 meteorer per timme kommer vara synliga, vilket jag ändå tycker gör det värt att ge sig ut, säger Gunnar Sporrong.

Var ska man placera sig för att få syn på så många stjärnfall som möjligt?

Det bästa är att stå så att man slipper direkt ljus från gatlampor och fönster, men också se till att man slipper direkt månljus om man kan, berättar Gunnar Sporring som också driver hemsidan "Klara Skyar".

Det kan dock bli något av ett antiklimax om regnet och molnen under lördagen inte skingras. Till kvällen kan det, om vädergudarna så vill, spricka upp och bli stjärnklart.

Det är ett lågtryck som gör att det blir ostadigt väder under natten lördag till söndag, sa Emelie Karlsson meteorolog vid SMHI tidigare i veckan och prognosen verkar inte ha ändrats nämnvärt till lördagen.

Men Emelie Karlsson menar att det kan spricka upp på sina håll och trots att det är molnigt så kan det bli vissa klara "fläckar" på himlavalvet.

Men bäst chans till molnfritt är det natten till måndag.

Så för er stjärnfallssugna utrustar er med teleskop alternativ en kikare, en termos och bär något varmt för temperaturen kommer att ligga på 12-13 grader enligt Emelie Karlsson.