Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart börjar årets farligaste brandmånad – och den stora faran finns i köket

Matlagning som påbörjas men glöms bort, en kastrull som torrkokar, frityrolja som börjar brinna – det är inte tända ljus som är den troligaste boven när det börjar brinna i hemmet, utan just spisen.

Tända ljus, pepparkaksbak och julefrid – det är nog många i vintermörka Sverige som längtar till första advent, och allt annat som julmånaden december för med sig.

Vilket tyvärr också är bränder.

Det sker 40 procent fler bränder i svenska hem i december jämfört med snittet under övriga året, enligt Trygg-Hansas skadestatistik. Men det är inte kvarglömda ljus eller öppna spisen som står för majoriteten av bränder i hemmet.

– Vi ser att antalet bränder som startar på spisen succesivt ökat över åren medan till exempel soteld minskar, säger Ulf Lindholm, skadechef på Länsförsäkringar Skaraborg, i ett pressmeddelande.

Varje dag brinner det i ett 20-tal hem i Sverige, och varje år dör drygt 100 personer i bränder som startade i hemmet. Förra året gjorde räddningstjänsten totalt 6 391 utryckningar på grund av brand i bostäder – varav 1 318 startade på spisen.

Förutom att ha en fungerande brandvarnare (något som 400 000 hushåll i Sverige saknar), brandsläckare och brandfilt i anslutning till köket, rekommenderar Ulf Lindholm en spisvakt.

– En mycket bra åtgärd är att installera en spisvakt som bryter strömmen innan det blir för varmt och maten fattar eld. Kanske ska du även skaffa en sådan åt dina äldre föräldrar eller släktingar, säger Ulf Lindholm.

Och vad gör man om olyckan redan är framme?

– Stäng av spisfläkten och kväv elden med ett lock eller en brandfilt. Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja, det kan orsaka en explosion och antända resten av köket, säger Ulf Lindholm.

Tips: Så undviker du spisbränder

• Skaffa en spisvakt som stänger av spisen om det blir för hett

• Ha brandvarnare, brandfilt och en pulversläckare i närheten till köket

• Rengör spisfläkten regelbundet

• Lägg aldrig saker på spisen – inte ens när den är avstängd

• Var extra försiktig med het olja

• Flambera aldrig under fläkten

• Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja – använd ett lock eller en brandfilt