För omkring 300 år sedan satt Linnélärljungen Peter Hernqvist och mortlade örter i en byggnad belägen i hjärtat av Skara. Samtidigt satte Marie Antoinette en hög peruk på huvudet, de europeiska hoven dansade fram i sina balsalar och upptäcktsmän åkte på resor till fjärran länder. Snart kan den man pröva på att leva i ett spännande sekel när Skara kommun och Västergötlands museum bjuder till 1700-talsvecka.

Det finns mycket från 1700-talets Skara att uppmärksamma, berättar Charlotte Kristensson som är kulturutvecklare på kommunen.

Och det är mycket riktigt ett fullspäckat program som veckan kommer bjuda på.

Veckan pågår 13-18 augusti och innehåller allt möjligt. Ett av evenemangen är ett föredrag av historikern Brita Planck som skrivit avhandling ”Kärlekens språk - en studie av kärleksbrev 1750-1900” om Carl Sparre och Ulrika Strömfelts brevkorrespondens. Här kan man få svar på frågor som om de som levde på 1700-talet menade samma sak när de talade om kärlek som vi gör i dag, berättar Johan Frick som också är kulturutvecklare på Skara Kommun.

Både Sparre och Strömfelt var involverade i en statskupp år 1756 så man kommer också att få lära sig om hur det var att vara kvinna i politiken, säger Charlotte.

Det bjuds även på teater på Skara Skolscen.

Leif Olsson, en regissör, manusförfattare och skådespelare från Götene kommer framföra pjäsen "Vem älskade Axel von Fersen?" med ensemblen Château Brilliant. Den handlar bland annat om Axel von Fersen och franska drottningen Marie Antoinettes kärlekshistoria. I föreställningen ingår även levande tidsenlig musik på harpa, berättar Charlotte.

Samtidigt som 1700-talsveckan pågår kan man också passa på att besöka utställningen "Vi drar till Otaheiti" på Gamla Biblioteket.

Besökarna kan få en bild av upptäcktsresorna som gjordes på 1700-talet och seklerna dessförinnan, till exempel handlar det om navigation och vilka människorna var som var ute och reste, berättar Johanna Andersson som är verksamhetsutvecklare inom kultur på kommunen.

På utställningen kan man bland annat se gamla böcker där de upptäcktsresande illustrerat och skrivit om växter och djur som de sett på platserna de rest till.

Något många förknippar med 1700-talet är höga peruker, bleka kinder och frasiga klänningar. Också seklets mode kan man få en smak av under veckan, bland annat i form av föredraget "God afton, vackra mask".

Hanna Eklöf från Västergötlands Museum kommer berätta om seklets mode- och skönhetsideal, till exempel varför man pudrade sig vit och med vad, berättar Charlotte.

1700-talsveckans Grande Finale går av stapeln på Kråks där det bjuds till tidsenlig maskeradbal där alla världens barockfantasier minst sagt kommer att kunna levas ut. Denna kväll är också festivalen och med och arrangerar.

Man får använda sin fantasi och klä ut sig i 1700-talsstil. Vi vill inte komma med några pekpinnar utan man får själv välja hur och med vilken ambitionsnivå. Det kan vara allt från en solfjäder till en hel utstyrsel med frisyr och smink, säger Charlotte.

Balgästerna kommer också få mingla och smaka på tidsenlig 1700-talsbuffé och de som vill har chans att lära sig en tidsenlig baldans av Karin Modigh, expert på barock- och renässansdans. Gästerna bjuds sedan upp till den stora salen på Kråks där de som vill får chans att prova dansen.

Bellmantolkaren Martin Bagge kommer också bjuda på levande musik, berättar Johan Frick.

Balkvällen avslutas med att gästerna bjuds till att tåga till Skara Domkyrka där det hålls konsert med naturtrumpet i sommarnatten.

Ett tåg av 1700-talsklädda människor som vandrar från Kråks till domkyrkan i den sena sommarkvällen, det är verkligen en unik bild, säger Charlotte Kristensson.