Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittspridningen ökar bland vuxna i åldrarna 20-39

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Enligt Smittskydd Västra Götaland är det vuxna i åldrarna 20 till 39 som driver smittspridningen och gör att den ökar.
– Det är oerhört viktigt att personer i dessa åldersgrupper gör allt de kan för att följa de råd och rekommendationer som finns för att inte driva på ytterligare smittspridning i samhället, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Under förra veckan, vecka 32, rapporterades 671 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är en viss ökning jämfört med vecka 31 men i nivå med veckorna dessförinnan. Det är de unga vuxna, åldrarna 20 till 29 år och även 30 till 39 år, som driver ökningen.

– Många går nu från ledighet till arbete och studier. Men smittan är kvar i samhället. Därför måste alla komma ihåg att hålla avstånd och stanna hemma vid symtom. Det gäller inte minst studenter på högskolor och universitet som har ansvar för att inte sprida smitta genom nollningar och andra sociala sammankomster, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

– Är man sjuk eller har lindriga symtom ska man kontakta sin vårdcentral för provtagning.

Fram till och med 12 augusti klockan 14.00 hade totalt 19 204 personer testats positiva för covid-19 i Västra Götaland.

Däremot ligger behovet av sjukhusvård för covid-19 på en fortsatt lägre nivå, som senaste veckorna. I dag torsdag 13 augusti klockan 10 fanns 58 inneliggande patienter med positiv covid-19 varav sju vårdas på intensivvårdsavdelning, IVA. Skaraborgs sjukhus vårdades fem personer varav två på IVA.

I Västra Götaland har nu över 184 400 PCR-prover för covid-19 analyserats. Under vecka 32 genomfördes 7895 prover varav 7 procent var positiva. Det kan jämföras med 6,2 procent veckan före dess.