Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittspridningen inom omsorgen har stoppats upp: "Man lyckades ta tag i det "

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Antalet coronasmittade brukare inom Skaras omsorg har minskat. Inom loppet av en vecka upptäcktes sex fall inom hemvården, men nu verkar smittspridningen ha stannat upp och smittspårningen som gjorts har också gett vissa resultat.

– Nu är vi nere på fem smittade och det gäller endast de som har ett eget boende. Vi har ingen smitta på våra särskilda boenden, berättar Anette Svensson Nordlander som är medicinskt ansvarig sköterska i Skara kommun på onsdagseftermiddagen.

I fredags tog smittskyddsläkare beslut om att smittspårning skulle göras, den var klar redan på måndagen.

– Vi vet nu om en källa som kan vara grunden till att smitta uppstod. Det handlar om en person som befunnit sig i våra lokaler.

I några av de konstaterade fallen kan det således finnas en gemensam smittkälla, men inte i alla. Källan behöver heller inte innebära att det handlar om omsorgspersonal, vilket kommunen är mycket noga med att förtydliga.

Screeningen som snabbt kom igång beskrivs också som framgångsrik.

– Det var en lyckad smittspårning och man lyckades ta tag i det som är orsaken, säger kommunikationschef Peter Blom.

De senaste dagarna har inga nya fall upptäckts.

Hur har omsorgen hanterat det nya utbrottet av covid-19?

– Det har hanterats väldigt professionellt. När personal och berörd chef fick en antydan om detta så gick det så fort. Jag måste ge att en stor eloge till dem. Kunskapen hos personalen gör att man kunnat hantera situationen snabbt, säger Anette Svensson Nordlander.

Samtidigt passar hon på att tydliggöra hur omsorgspersonal jobbar i de fall man misstänker eller har en konstaterad smitta av covid-19.

– Det första som händer är att personen sätts i karantän och personal som är kopplad till personen begränsas i antal.

Skyddsutrustning finns förberett i form av startkit i varje arbetsgrupp och dessa börjar man använda direkt.

– Sköterska ska också upprätthålla en sluss så att personal kan lägga av sin sin smutsiga skyddsutrustning på ett säkert sätt, lösningen kan se lite olika ut beroende på hur personen bor.

– Basal handhygien är a och o. Sköterska säkerställer ihop med chef att kunskapen om detta finns och att personal känner sig säger på hur på- och avklädning av skyddsutrustning ska ske. Fel använd skyddsutrustning kan skapa smittvägar istället.

I samband med att en patient provtas meddelas också anhöriga efter samtycke av patienten. Dessa följs sedan upp.