Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smitta konstaterad inom omsorgen i Skara: "Vi har ett bekräftat fall"

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

En person inom Skaras hemvård har konstaterats smittad av covid-19. Beskedet kom på onsdagen. Omsorgen i Skara lämnar därmed en nästan tre månader lång period utan smitta i sina verksamheter.

– Vi har nu fått ett bekräftat fall idag, säger Anette Svensson Nordlander som är medicinskt ansvarig sköterska i Skara kommun.

Än så länge har inga fall konstaterats på de särskilda boendena som också öppnar upp för besökare igen från och med den 1 oktober.

Att man nu återigen har smitta i sin verksamhet är tråkigt konstaterar Anette Svensson Nordlander.

– Så är det, men det är en samhällssmitta som är allmänt spridd. Den finns i samhället i större utsträckning än vad vi tror. Men det är klart att vi hade hoppats att den inte skulle komma till oss igen.

Hur hanterar ni den uppkomna situationen?

– Vi har inarbetade rutiner som vi går in i. Det handlar om skyddsutrustning, handhygien, att använda visir och hålla avstånd. Vi har varit beredda på att den kan komma tillbaka och den kommer inte försvinna förrän vi har ett vaccin. Nu måste vi hålla i, hålla ut och hålla avstånd.

Att omsorgen nu har ett nytt bekräftat fall inom hemvården är beklagligt säger Skaras kommunalråd Ylva Pettersson, men det är heller inte helt oväntat.

– Vi var nog inställda på att det skulle bli så förr eller senare eftersom det finns en allmän smittspridning. Vi ingår i det samhälle som är drabbat av samhällssmittan. Men det betyder inte att vi inte ser på detta med stor oro och känner en stor empati för alla som drabbas.

I det läge som nu är, dels med ett nytt konstaterat fall inom omsorgens verksamhet samt det faktum att äldreomsorgens besöksförbud hävs från och med den 1 oktober, pågår diskussioner om hur man ska agera om coronaviruset lyckas ta sig in på kommunens särskilda boenden igen.

Rutinerna för hur den drabbade ska hanteras är redan satta.

– Smittskyddsläkaren avgör sedan om det aktuella boendet ska stängas för besök utifrån hur stor spridningen är, säger Peter Blom.

Men om ett drabbat boende stängs riskerar man också att bryta mot patientsekretessen då ett sådant agerande skulle bli utpekande.

Ett annat alternativ är att stänga alla särskilda boenden för besök vid ett utbrott.

– Här måste vi väga in patientsekretessen. Vi tittar nu på hur vi ska hantera kommunikationskedjan om vi får in en smitta så att vi följer alla lagar och så att det blir rätt, säger Peter Blom.

Klart är att man fortsatt håller den linje man tidigare haft att inte röja vilka specifika boenden som eventuellt har konstaterad smitta.

– Den linje vi har haft står vi fast vid tills vidare, säger kommunikationschefen Peter Blom.