Arrangemanget inleddes på fredagen och pågår till söndag. På plats finns 117 tre- och fyraåriga hingstar från de tre olika raserna. Samtliga individer ska bedömas exteriört och veterinärt. Vidare genomförs bruksprov av dem som vill eller ska göra det för att få sina godkännanden.

När allt är klart har alla hingstar fått sina poäng och är förhoppningsvis klara att använda i aveln. Om inte är det bara att göra ett nytt försök nästa gång tillfälle ges.

Det är åttonde året i rad som de tre avelsorganisationerna Svenska Russavelsföreningen, Avelsföreningen för Svenska Ardennerhästen samt Föreningen Nordsvenska hästen håller en gemensam avelsvärdering på Grevagården. Fördelarna är många enligt Lennart Gustavsson, ordförande i Avelsföreningen Svenska Ardennerhästen.

– Alla tre raserna är gynnade av samarbetet och det har fungerat över förväntan. Det har varit en mycket bra helg så här långt och jag ser fram emot fortsättningen också, säger Lennart.

– I går såg jag en fantastisk kvalitet både vad gäller russ och ardennerhästen. Det glädjer en hästvän att se hur aveln går framåt, tillägger han.

Noteras ska då att nordsvenskarna inte hade visats, därför ingen kommentar om dem från Lennart i det här läget.

Gustavsson konstaterar vidare att helgens arrangemang på Grevagården är ett av de största i landet när det gäller avelsvärdering. Inte minst publikmässigt. En titt runt om på anläggningen bekräftar det han säger. Trots att vintern envetet hänger kvar är det gott om folk överallt, väl påpälsade med tanke på omständigheterna ska sägas.

Av de tre raserna har Lennart Gustavsson givetvis bäst koll på ardennern. Han understryker att han är mycket nöjd med hur den utvecklas och går framåt över tid.

– Vi har allt bättre hästar exteriört och framförallt sundare hästar. Det är viktigt att vi avlar på en sund häst som är avsedd för det brukande vi vill ha den till, säger Lennart.

Ett bevis på kvaliteten är att man under helgen har utländska gäster på plats på i form av delegationer från såväl Polen som Estland.

– Våra svenska hästar är bra. Bland annat säljer vi en del avelsdjur till Polen. Det är många i Europa som säger att vi i Sverige har den bästa ardennern , framför allt den sundaste individen, säger Lennart Gustavsson.